DESCOPERIREA CARE POATE POATE SCHIMBA ISTORIA SISTEMULUI NOSTRU SOLAR: CE AU GASIT ASTRONOMII

by Paula Craciun

Astronomii au reuşit să fotografieze o exoplanetă foarte tânără, care s-ar fi format în urmă cu mai puţin de 20 de milioane de ani în urmă, şi care ar putea oferi preţioase informaţii în legătură cu naşterea unor planete precum Jupiter, cu care este comparabilă din multe puncte de vedere, arată un studiu publicat joi în revista americană ‘Science’.

Numită ’51 Eridani b’, planeta este considerată tânără în termeni astronomici, ea formându-se la 40 de milioane de ani după dispariţia dinozaurilor de pe Pământ. Ea încă radiază căldură şi astfel a putut fi reperată cu ajutorul noului instrument Gemini Planet Imager (GPI), instalat din 2014 pe telescopul South Gemini din Chile.

Spre deosebire de metodele indirecte folosite anterior, ca de exemplu de telescopul spaţial american Kepler, prin care se urmăresc stelele pentru a detecta umbra planetelor care trec prin faţa acestora, GPI încearcă să descopere exoplanetele direct prin lumina pe care o emit acestea.

’51 Eridani b’ — prima exoplanetă descoperită prin intermediul GPI — are o masă de două ori mai mare decât Jupiter şi se mişcă pe orbita unei stele asemănătoare soarelui, foarte tânără şi ea, care se află la aproximativ 96 de ani lumină de Terra, informează Reuters şi Le Monde. Distanţa dintre ’51 Eridani b’ şi soarele său este puţin mai mare decât cea dintre Jupiter şi Soare.

’51 Eri b’ oferă posibilitatea ‘studierii în detaliu a unei planete care este încă influenţată de condiţiile iniţiale de formare’, au explicat autorii studiului, astronomi de la Stanford University.

Analizele au arătat că atmosfera acestei planete, la fel ca a lui Jupiter, conţine predominant metan, iar oamenii de ştiinţă speră că această descoperire îi va ajuta să afle cum s-au format şi cum evoluează acest gen de planete gazoase uriaşe.

’51 Eri b’ este ‘prima planetă tânără (descoperită) care arată probabil ca Jupiter în urmă cu miliarde de ani, ceea ce o face să fie în prezent cea mai importantă piesă dintr-un puzzle asupra formării planetelor’, a subliniat astronomul Travis Barman, de la University of Arizona.

Până la ora actuală, au fost descoperite doar câteva planete în afara sistemului nostru solar, dar toate sunt foarte mari, de cinci până la 13 ori mai masive decât Jupiter.

’51 Eri b’ este cea mai mică exoplanetă localizată deocamdată şi, totodată, una dintre cele mai reci. ‘Temperatura ei este de 430 de grade Celsius, aşa încât este mult mai caldă decât Terra. Dar este mult mai rece decât majoritatea planetelor asemănătoare cu Jupiter observate de astronomi în jurul altor stele, şi a căror temperatură este de aproximativ 1.700 de grade Celsius. Jupiter al nostru are circa 143 de grade Celsius, aşa încât, 51 Eri b este la mijloc’, a explicat, pentru ziarul spaniol ‘El Mundo’, Eric Nielsen, cercetător la Stanford University

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments