Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a anunţat deschiderea sesiunii 2019 pentru depunerea Formularelor de solicitare pentru finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, începând cu 2 mai 2019, ora 10.00. Solicitările se pot depune prin poştă, curierat sau personal la Registratura Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză din str. Cristian Popişteanu, nr. 2-4, sectorul 1, Bucureşti.
„Guvernul României oferă administrațiilor locale, pe lângă Programul Național de Dezvoltare Locală, un nou program de finanțare, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Fiecare administrație va putea să depună proiecte, în limita plafoanelor aprobate pentru anul 2019, cu această destinaţie, care sunt în sumă de 5 miliarde de lei. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii este destinat finanţării proiectelor de dezvoltare care cuprind investiţii sau lucrări de întreţinere şi reparaţii curente ale primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară în domenii prioritare precum sănătate, educaţie, apă şi canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, infrastructura de transport, salubrizare, reţea de iluminat public, precum şi în alte domenii. Fac un apel către administrațiile locale de pe valea Mureșului, către primarii din Felnac, Zădăreni, Secusigiu, Șeitin sau Semlac, să depună cât mai repede astfel de proiecte la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Este foarte important de știut faptul că, cu cât documentația pentru aceste proiecte este mai completă, adică dacă există și studii, proiectare, chiar licitații efectuate, șansa de a obține finanțarea e mult mai mare. Așadar, cei care au muncit în ultimii ani, au făcut proiecte, proceduri, au organizat și licitații pe anumite proiecte au șanse mai mari la obținerea finanțării în comparație cu primarii care s-au obișnuit să stea cu mâna întinsă pe la Consiliul județean sau la partid, așteptând să le cadă câteva firimituri cu care să mai cârpească un drum, să mai zugrăvească o sală de clasă sau să mai schimbe câte un bec. Credem că Românii merită să aibă aproape de casă școli, grădinițe, creșe, spitale, dispensare, clinici medicale. Fiecare localitate poate avea drumuri asfaltate, apă curentă și canalizare, rețea de electricitate și gaze naturale. Sunt bani și pentru locuinţe sociale pentru tineri sau pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, cămine culturale și lăcașuri de cult. Ține numai de primar să muncească la proiecte și să depună solicitările de finanțare“, spune deputatul PSD Adrian Todor.
Valoarea totală a FDI este echivalentul în lei a 10 miliarde de euro, calculat la data întrării în vigoare a OUG 114/2018. Programul se va derula pe o perioadă de 20 de ani.