Depresia zambitoare – in care persoana pare fericita celor din jur in timp ce sufera in interior – este un termen care devine tot mai popular. In literatura de specialitate au aparut articole pe aceasta tema, iar numarul de cautari pe motoarele de cautare a crescut dramatic anul acesta. Unii s-ar putea intreba, insa, daca aceasta este de fapt o conditie patologica reala.
Poate fi foarte greu sa descoperi persoanele care sufera de depresia zambitoare. Pot parea ca nu niciun motiv de tristete. Au un loc de munca, o locuinta si poate chiar un partener sau copii. O astfel de persoana iti zambeste atunci cand o saluti si poti purta cu ea conversatii placute. Pe scurt, si-au pus o masca in lumea exterioara, avand aparent o viata normala si activa.
Depresia zambitoare: simptome
Cu toate acestea, in interior, se simt fara speranta. Uneori au si ganduri de suicid. Forta cu care trebuie sa continue cu viata de zi cu zi ii poate face in special vulnerabili la indeplinirea planurilor de sinucidere. Acest lucru este in contrast cu alte forme de depresie, in care oamenii ar putea avea ideea de suicid, dar nu suficienta energie pentru a actiona.