Consiliul Superior al Magistraturii a nimerit cu oiștea-n gard, în privința reorganizării a zeci de instanțe din mai multe județe, cel puțin în ceea ce privește judecătoria Ineu. În timp ce instituția similară din Făget era, alături de alte 29 din țară, propusă spre desființare, CSM aprobase mărirea razei teritoriale a instanţelor şi parchetelor din, printre altele, Sânnicolau Mare, Oraviţa, Lipova, și Ineu.
Dacă prima măsură a fost și încă este vehement contestată de bănățenii care ar trebui să bată zeci de kilometri până la Lugoj de câte ori trebuie să se prezinte la o înfățișare, decizia din urmă se dovedește, în cazul Ineului, cel puțin neinspirată în cazul de față.
Și asta deoarece la judecătoria din micul orășel arădean jumătate dintre magistrați au fost arestați după ce au primit mită, iar în condițiile în care de trei luni nu s-au găsit judecători care să accepte delegarea, insitituția nu-şi poate completa schema de personal.
„După apariţia noului Cod de procedură penală, volumul de muncă a crescut în instanţe, însă la Ineu am rămas tot cu doi judecători definitivi. Nu s-au găsit colegi care să accepte delegarea la Ineu, astfel că vomulul de muncă a crescut cu 30 la sută pe judecător, faţă de exact acum un an”, a afirmat Mariana Luciu, președintele Judecătoriei.
În mod firesc, magistrații rămași sunt nevoiți să facă ore suplimentare, care nu sunt plătite. Preşedintele Judecătoriei a spus că de câteva luni se fac cel puţin două ore suplimentare pe zi, care nu sunt plătite.
”Fără aceste ore suplimentare nu am putea ţine pasul cu numărul de cauze care sunt pe rol. Tot sperăm că lucrurile se vor îndrepta şi se va găsi cel puţin un magistrat pentru Ineu, fie şi un stagiar”, a adăugat Mariana Luciu.
La sfârşitul anului trecut, exista o încărcătură de peste 1200 de cauze pe fiecare judecător, „probabil cea mai mare din judeţ”, după cum declara președintele instanței din Ineu.
Judecătoria arădeană a ajuns în această situație după ce magistratul Aurel Tripa, prins în flagrant după ce a luat mită 300 de euro pentru a interveni într-un dosar, a fost arestat preventiv, în 6 decembrie 2013, printr-o decizie a Curţii de Apel Timişoara.
După nici trei săptămâni, pe 23 decembrie, judecătoarea Floriţa Boloş era condamnată, de aceeaași Curte de Apel Timișoara. la patru ani de închisoare cu executare.
Conform procurorilor DNA, în primele șase luni ale anului trecut, Florița Boloș a pretins şi a primit, în mai multe tranşe, de la două persoane, suma totală de 13.000 de lei şi 5.500 de euro, pentru ca, în schimb, să pronunţe o hotărâre civilă favorabilă uneia dintre acestea, prin care se asigura transferul pe cale judiciară a dreptului de proprietate asupra unor terenuri.
Sursa: http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/deciziile-curii-de-apel-timioara-lasa-ineul-fara-magistrai.html