Sunt inca multi cei care se intreaba si nu inteleg valoarea inmuierii nucilor crude inainte de a le manca. Sunt chiar cativa care se gandesc ca nucile si asa au o aroma foarte putin intensa –” nu spalam prin hidratare si acea slaba aroma”?
INHIBITORI DE ENZIME
Nucile si semintele au grasimi si proteine concentrate, oferite de natura pentru siguranta ca un germen va avea toata hrana de care are nevoie. Intocmai precum orice alt aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Vrem beneficiile acestor enzime si acesta este unul dintre motivele pentru care alegem sa mancam hrana fara a o supune unei calduri intense. Totusi pâna nu sunt satisfacute conditiile de germinare ale nucilor si semintelor – cum ar fi sol umed, sau in cazul nostru, un proces de hidratare – enzimele din majoritatea nucilor si semintelor raman in stare latenta, tinute “ostatice” de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt stralucitor mecanism natural de asigurare a proliferarii speciilor).
Atunci cand sunt conditiile potrivite pentru ca semintele sa inceapa sa creasca, enzimele din ele sunt eliberate si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple, facandu-le astfel mai usor de digerat si asimilat, usurand povara organelor noastre digestive.
DE CE NU AI DORI SA MANÂNCI ACEI INHIBITORI
Ce efect ar avea acei inhibitori de enzime asupra sanatatii noastre daca mancam nuci si seminte fara ca mai intai sa le inmuiem? In cartea lui Nutritia cu enzime: conceptul de nutritie cu enzime (Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept) dr. Edward Howell citeaza un experiment din 1948 al University of California, in care gainile au avut o dieta de soia cruda, continand inhibitori de enzime . Pasarile au parut bolnave, nu s-au dezvoltat si nu au luat in greutate, in timp ce pancreasul s-a marit semnificativ. Un experiment similar al Departamentului de Agricultura SUA din 1960, utilizand soareci, a confirmat acele descoperiri. Howell a mai descris cum, dupa doua luni de consum involuntar de germeni cruzi de grau cu inhibitori de enzime inca in ei, a dezvoltat grave probleme gastrointestinale.
SPORIREA CONTINUTULUI NUTRITIV DISPONIBIL
Mai exista un alt mare beneficiu al inmuierii si germinarii, iar acest beneficiu este sporirea dramatic a continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Potrivit dr-ului Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300%-1200%. In cartea lui, “Mancatul constient”, mai indica faptul ca nucile si semintele contin acizii oxalic si fitic, ca si chelatii minerali, care actioneaza ca aparatori naturali impotriva pradatorilor bacterieni, fungici, insectelor si animalelor inainte de cresterea plantei, si care, atunci cand sunt consumati, ar putea interfera cu digestia si asimilarea.
CAT DE MULT TIMP TREBUIE ALOCAT PENTRU HIDRATARE?
Daca sunteti noi in aceasta practica a hidratarii , ar fi o buna idee sa printati o diagrama a timpilor de inmuiere pentru diferitele seminte si sa o tineti in bucatarie pentru o consultare rapida. O buna regula empirica: daca nucile sau semintele pe care voi planuiti sa le mancati au coji maronii (migdale, nuci, pecan, alune), acestea au un inalt nivel de inhibitori de enzime si trebuie sa fie inmuiate pentru cateva ore pentru a se asigura o digerare completa. Nucile albe (macadamia, pin, semintele de canepa) cer un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar deloc, intrucat cantitatea de inhibitori este neglijabila.
De ce trebuie sa hidratezi nucile,semintele si sâmburii înainte de a-i mânca?
21545
SHARES
Distribuie şi prietenilor tăi! Îţi mulţumim! 🙂
Sunt inca multi cei care se intreaba si nu inteleg valoarea inmuierii nucilor crude inainte de a le manca. Sunt chiar cativa care se gandesc ca nucile si asa au o aroma foarte putin intensa –” nu spalam prin hidratare si acea slaba aroma”?
INHIBITORI DE ENZIME
Nucile si semintele au grasimi si proteine concentrate, oferite de natura pentru siguranta ca un germen va avea toata hrana de care are nevoie. Intocmai precum orice alt aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Vrem beneficiile acestor enzime si acesta este unul dintre motivele pentru care alegem sa mancam hrana fara a o supune unei calduri intense. Totusi pâna nu sunt satisfacute conditiile de germinare ale nucilor si semintelor – cum ar fi sol umed, sau in cazul nostru, un proces de hidratare – enzimele din majoritatea nucilor si semintelor raman in stare latenta, tinute “ostatice” de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt stralucitor mecanism natural de asigurare a proliferarii speciilor).
Atunci cand sunt conditiile potrivite pentru ca semintele sa inceapa sa creasca, enzimele din ele sunt eliberate si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple, facandu-le astfel mai usor de digerat si asimilat, usurand povara organelor noastre digestive.
nucile1-300×206
DE CE NU AI DORI SA MANÂNCI ACEI INHIBITORI
Ce efect ar avea acei inhibitori de enzime asupra sanatatii noastre daca mancam nuci si seminte fara ca mai intai sa le inmuiem? In cartea lui Nutritia cu enzime: conceptul de nutritie cu enzime (Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept) dr. Edward Howell citeaza un experiment din 1948 al University of California, in care gainile au avut o dieta de soia cruda, continand inhibitori de enzime . Pasarile au parut bolnave, nu s-au dezvoltat si nu au luat in greutate, in timp ce pancreasul s-a marit semnificativ. Un experiment similar al Departamentului de Agricultura SUA din 1960, utilizand soareci, a confirmat acele descoperiri. Howell a mai descris cum, dupa doua luni de consum involuntar de germeni cruzi de grau cu inhibitori de enzime inca in ei, a dezvoltat grave probleme gastrointestinale.
SPORIREA CONTINUTULUI NUTRITIV DISPONIBIL
Mai exista un alt mare beneficiu al inmuierii si germinarii, iar acest beneficiu este sporirea dramatic a continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Potrivit dr-ului Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300%-1200%. In cartea lui, “Mancatul constient”, mai indica faptul ca nucile si semintele contin acizii oxalic si fitic, ca si chelatii minerali, care actioneaza ca aparatori naturali impotriva pradatorilor bacterieni, fungici, insectelor si animalelor inainte de cresterea plantei, si care, atunci cand sunt consumati, ar putea interfera cu digestia si asimilarea.
CAT DE MULT TIMP TREBUIE ALOCAT PENTRU HIDRATARE?
Daca sunteti noi in aceasta practica a hidratarii , ar fi o buna idee sa printati o diagrama a timpilor de inmuiere pentru diferitele seminte si sa o tineti in bucatarie pentru o consultare rapida. O buna regula empirica: daca nucile sau semintele pe care voi planuiti sa le mancati au coji maronii (migdale, nuci, pecan, alune), acestea au un inalt nivel de inhibitori de enzime si trebuie sa fie inmuiate pentru cateva ore pentru a se asigura o digerare completa. Nucile albe (macadamia, pin, semintele de canepa) cer un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar deloc, intrucat cantitatea de inhibitori este neglijabila.
Adesea se recomanda ca nucile maronii decojite sa fie lasate la hidratat pe timpul noptii – un bun standard universal, care ajuta la pastrarea lucrurilor cat mai simple.
Totusi, daca preferati sa faceti cat mai “corect”, aici gasiti o diagrama pentru consultare: Nucile si semintele
Tineti minte ca timpii recomandati pentru inmuiere pot fi diferiti de la o diagrama la alta, in functie de sursele originale pe care s-au bazat autorii si de preferintele personale ale acestora.
FA-O PENTRU PANCREASUL TAU
Tehnic vorbind,nucile si semintele se pot consuma nehidratate, daca se ia un supliment de enzime digestive odata cu hrana. Dar de ce sa cheltuiesti inutil? Enzimele nu sunt ieftine, si vin intr-o capsula pe care corpul tau trebuie sa o digere si pe ea. De ce nu doar sa le inmoi? Este mai simplu. Mai mult, mâncatul nucilor si semintelor neinmuiate impovareaza suplimentar pancreasul, care trebuie sa lupte cu inhibitorii prin marirea secretiei enzimelor pancreatice, ceea ce duce la marirea volumului lui in timpul procesului.
Sursa: oglinda.tv