Mobila de baie trebuie aleasă în funcție de spațiul disponibil, de nevoile dvs. de depozitare și de configurația băii dvs. Merită să remarcăm diferența dintre:
- Un corp deschis, care nu este prevăzut cu uși și sertare;
- Mobilă de baie cu sertare, caz în care este necesar să se asigure un spațiu liber pentru deschiderea acestora;
- Mobilă de baie cu uși, la care este recomandabil să se verifice deschiderea în funcție de amplasarea piesei de mobilier.
Mobila de baie poate fi compusă din diferite materiale, inclusiv lemn natural, mediu (MDF), melamină, dar și rattan, fier forjat și sticlă. În funcție de stilul și ergonomia dorită, aveți de ales între mobilă de baie tradițională, contemporană sau chiar mobilă de baie ieftin, dar clasic, compus din materiale de bază – atât în ceea ce privește calitatea și grosimea materialului, cât și asamblarea și accesoriile.
Mobilierul de baie poate fi, de asemenea, împărțit în două grupe:
- Mobilă de baie încorporabilă sau mobilă de baie independentă;
- Mobilă de baie montată pe perete.
Dimensiunile trebuie estimate în baie cu ajutorul unei benzi de măsură, iar întocmirea unei schițe este foarte recomandată înainte de a mobila baia și de a supradimensiona sau subdimensiona o piesă de mobilier.
Atunci când este dotat cu roți, un dulap liber jos poate fi deplasat prin baie și, dacă este robust, poate fi folosit chiar și ca taburet. Conceput în general cu unul sau două sertare, dulapul liber jos poate fi plasat într-un unghi de perete sau sub o piesă de mobilă mai înaltă.
Unitățile de podea pentru baie economisesc spațiu datorită capacității lor maxime de depozitare. Acest tip de dulap poate fi independent sau montat pe perete. Conținând sertare, uși sau spații deschise, configurația sa trebuie aleasă în funcție de amenajarea băii dumneavoastră. Compartimentul de jos este cel mai adesea utilizat ca dulap de lenjerie, în timp ce partea superioară ca spațiu de depozitare este rezervată articolelor de toaletă. Coloana de baie poate fi fixată pentru o mai mare stabilitate.
De agățat sau de așezat, drepte sau înclinate, joase sau înalte, rafturile de baie sunt în general compuse între două și cinci rafturi. Ele sunt disponibile în diferite dimensiuni și pot încorpora cu ușurință unul sau mai multe sertare sau un suport pentru prosoape. Un raft simplu se numește masă.
Mobila de baie poate fi încastrată dacă chiuveta se află pe o coloană. De asemenea, poate fi pur și simplu un dulap jos, care se integrează sub o chiuvetă montată pe perete, sau un blat de baie. Dimensiunile sale nu trebuie să depășească adâncimea chiuvetei sau a vasului de spălat. Mobilierul de toaletă poate include sertare, uși și rafturi. Acesta trebuie să lase spațiu pentru trecerea sistemului de evacuare sau a scurgerii. Cele mai multe piese sub chiuvetă au forma unei chiuvete decupată pentru a se potrivi.
Dulapul poate fi de diferite configurații: o ușă, două uși, trei uși, cu oglindă, sertare sau iluminat cu LED-uri, halogen, tuburi cu consum redus de energie sau becuri E14 cu consum redus. Disponibil în diferite dimensiuni, dulapul de baie este montat pe perete și de mică adâncime. Poate fi instalat cu ușurință deasupra chiuvetei.
Oglinda de baie poate fi o unitate de depozitare dacă are un raft. Pentru a fi fixată pe perete, oglinda de baie trebuie să fie dimensionată în funcție de spațiul disponibil. Poate încorpora, ca și dulapul de baie, iluminat cu spoturi încorporate, cu LED-uri, cu halogen etc. De asemenea, dispun de diferite tipuri de întrerupătoare – basculante simple, cu senzor tactil etc.
Suporturile pentru prosoape de baie pot fi concepute ca un dulap de înălțime mică sau medie, caz în care au un spațiu de depozitare deschis, unul sau mai multe sertare și o bară pentru agățarea prosopului. Suportul șinei de prosoape poate fi, de asemenea, foarte simplu, fiind format doar din două tuburi rotunde verticale conectate prin tuburi transversale. Atunci este considerat mai mult un uscător de prosoape, deoarece acestea sunt depozitate desfășurate.