Un fotbal sanatos poate sa fie recunoscut dupa modul in care decurg lucrurile in ligile inferioare. Nu degeaba in Anglia, in Championship (adica liga a 2-a), media de spectatori este de 17 mii pe etapa, iar cele mai populare au 29000 (si in conditiile in care echipe precum Newcastle sau Aston Villa au retrogarat, acestea ar putea creste).
Ca o paralela insa, am incercat sa ma uit si la liga a 2-a de la noi, mai ales acum, in play-off, sperand ca poate vad ceva. Si chiar am vazut foarte multe lucuri, dar nu unele bune. Asadar, m-am gandit sa fac o analiza sumara a motivelor pentru care fotbalul romanesc nu se va compara niciodata cu cel din strainatate, pornind de la meciurile si echipele diviziei secunde.
Situatia echipelor este una dezastruoasa
Dupa cum stiti, in Liga a doua de la noi exista doua serii diferite, impartite geografic. Acum un an, a fost propusa ideea de a se crea o singura liga, insa echipele au refuzat, pe motiv ca nu vor avea bani de transport. Chiar si acest lucru este o dovada evidenta a problemelor grave, pentru ca Romania nu este Rusia pentru a te deplasa cateva mii de kilometri, ci este un pic mai acceptabil. La inceputul competitiei abia incheiate, Seria 1 a avut 13 echipe si Seria 2 a avut 14, una dintre ele pierzandu-se pe drum (FCM Dorohoi a refuzat inscrierea inca dinainte de a incepe competitia). Intre timp, inca vreo patru au abandonat. Printre ele, echipe de traditie, precum FC Bihor, Ceahlaul si Otelul (plus FC Caransebes). Cand echipele nici macar nu pot sa isi gaseasca fonduri pentru a se prezenta, este clar ca nimic nu merge in directia in care trebuie.
Valoarea jucatorilor este extrem de scazuta
In total, cele doua ligi au echipe de nici 50 milioane de euro. Sa nu uitam ca in total sunt 27 de echipe, fiecare cu cate cel putin 25 de jucatori. Oricum, in total au fost legitimati 890 de jucatori, cu o valoare medie de 55 mii de euro (adica suma castigata de Ronaldo in doua, trei zile). Situatia sta foarte prost si in comparatie cu Liga 1, care are o cota totala de 122 milioane, deci de aproape trei ori mai mult, dar cu mai putin de jumatate din jucatori. Cele mai valoroase echipe, adica Baia Mare si U Cluj sau Gaz Metan Medias, au abia trei milioane de euro, deci sunt la nivelul unui fotbalist un pic mai rasarit din Liga 1. Nu spun acum ca echipele ar trebui sa faca investitii pe care nu le pot duce, dar cresterea jucatorilor buni ar cam fi obligatorie, mai ales cum viitorul nu este deloc unul luminos.
Echipele “bune” au parte de o situatie incerta
Anul acesta in Liga secunda au jucat trei fost campioane, Rapid, UTA si Otelul. La acestea se mai adauga si U Cluj. Rezultatele au fost insa impartite. Rapid a fost prima in clasamentul Liga 2 din seria 1 si a promovat, UTA probabil ca rateaza promovarea la baraj, dar Otelul si U au retrogradat si aproape ca dau faliment. Chiar si Rapid, fara indoiala cea mai mare echipa, are mari probleme. Aflata in insolventa, cu datorii peste datorii si aproape de a fi depunctata, aceasta a reusit cum necum sa promoveze, dar situatia nu este deloc roz. Sa nu uitam ca in urma cu un an, Rapid a terminat pe 16 in clasament si daca nu schimba jucatorii, va fi foarte greu si de aceasta data.
Echipele promovate nu fac fata
In toate campionatele echipele care abia promoveaza sunt printre principalele candidate la retrogradare, dar parca la noi lucrurile merg prea departe. Singura echipa care a venit din liga secunda si pare ca si-a gasit un loc stabil in prima liga este Chiajna, dar si acestia scapa in fiecare an ca prin urechile acului. Acum au promovat Rapid si Gaz Metan, iar echipele care au terminat pe 2 in cele doua serii ale Ligii 2 de fotbal au jucat barajul. Dunarea Calarasi a fost invinsa de UTA, care acum joaca impotriva Voluntariului. Din pacate, nu am vazut meciul si am fost nevoit sa apelez la scorurile live de la Clasament-Fotbal.com, insa nici nu mi-a parut prea rau. Echipa lui Dragomir pare sa isi fi asigurat o victorie facila inca din tur, dupa ce au castigat meciul cu 3 la 0. In aceste conditii, echipele care vin din al doilea esalon nu prea au nicio sansa de a se impune. Bineinteles, nu ii obliga nimeni sa joace la cupele europene (desi la cum merg insolventele, sunt sanse ca si retrogradatele sa ajunga pe acolo), dar atat timp cat ele nu sunt competitori buni, nici echipele mari nu prea au motive de bucurie.
Scandaluri si blaturi
Daca lipsa banilor aduce cu sine si rezultate sportive slabe si acest lucru este de inteles, mai putin de inteles este incapacitatea echipelor de a ramane cinstite. De curand, Gloria Buzau a fost incriminata pentru ca s-a lasat invinsa (din pacate, nu stim si cu cine). Conducatori si jucatori au fost suspendati, dar echipa in sine nu a patit nimic. Nici nu mai conteaza insa prea mult.
Gloria Buzau trebuie sa dispute un baraj de mentinere in Liga a 2-a, impotriva Olimpiei Satu Mare, dar aparent au spus ca nici nu se vor prezenta. Si asa mai numaram inca o echipa care abandoneaza fara ca macar sa lupte.
Din pacate, o parte dintre aceste probleme se transmit si la nivelul urmator, dar oricat de rau ar duce-o, Liga 1 este la ani lumina de Liga a 2-a. Si asta spune multe, pentru ca avem un fotbal dezechilibrat, lipsit de jucatori tineri si in care interesele financiare sunt pe primul loc.
In aceste conditii, parca nici nu iti mai vine sa te uiti, dar mereu exista acea echipa pe care o iubesti. Si daca vrei sa ii urmaresti parcursul, fie el in Liga 1 sau 2, nu uita ca gasesti rezultate live pe Clasament-Fotbal.com, indiferent de locul in care te afli.