Sfecla rosie este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca de la masa, mai ales in sezonul rece. Desi gustul poate crea neplaceri anumitor persoane, beneficiile multiple pe care aceasta radacinoasa le aduce organismului, ar trebui sa-i faca pe multi sa-si reconsidere pozitia. Consumul moderat este recomandat tutuor, in special femeilor insarcinate si copiilor, dar si bebelusilor (in alimentatia micutilor putand fi introdusa de la varsta de 8 luni).
Sfecla rosie este un medicament pe care natura ni-l ofera avand un complex de vitamine si minerale cum rar se mai gasesc in compozitia altor legume, fiind bogata in fier, caroten, zahar vegetal, vitamina C si B (B1, B2, B3 si B6), acid folic, potasiu, iod, magneziu, sodiu, mangan, triptofan, cupru, fibre alimentare si carbohidrati.
Dintre beneficiile sfeclei rosii amintim: are un continut ridicat de fier, previnind astfel bolile de sange; este un puternic detoxifiant al organismului: deconstipa, stimuleaza tranzitul intestinal, curata ficatul de toxine; blocheaza cancerul prin alterarea ratei de respiratie a celulelor canceroase; este foarte eficienta in tratarea leucemiei si a cancerului de colon; este un remediu eficient pentru bolile de ficat
incetineste procesul de imbatranire; este o importanta sursa de Vitamina A, B, C si PP; este o sursa importanta de potasiu si acid folic (Vitamina B9) cu ajutorul carora scade tensiunea arteriala; este foarte bun pentru femeile insarcinate pentru ca scade riscul aparitiei malformatiilor congenitale datorita continutului de acid folic; energizeaza si mineralizeaza organismul; este o sursa importanta de oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier); stabilizeaza PH-ul organismului (echilibrul acid-alcalin, care aflat in dezechilibru favorizeaza aparitia bacteriilor in organism); ajuta in tratarea infectiilor cronice; este o sursa importanta de Cupru (ajuta in vindecarea fracturilor iar lipsa lui duce la incaruntirea precoce a parului si la dereglerari ale pancreasului); previne si trateaza bolile de inima scade hipertensiunea; are efect antiinflamator; protejeaza ficatul; imbunatateste capacitatea organismului de a utiliza oxigenul; stabilizeaza glicemia; este o sursa importanta de Zinc (ajuta sa avem o piele frumoasa, fara imperfectiuni, reduce acneea si stimuleaza aparatul genital); ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange; elimina surplusul de apa din organism; stimuleaza metabolismul prin continutul sau ridicat de iod; este un puternic decongestionant nazal; amelioreaza efectele chimioterapiei si ale radioterapiei; este un bun remediu impotriva racelilor, bronsitelor; previne balonarea, gastrita; foarte util in tratarea afectiunilor urinare. Pentru ca are o cantitate mare de fructoza, trebuie consumata cu precautie de diabetici, doar la sfatul medicului si cu recomadarile acestuia.
Sursa: sanatate.bzi.ro