De ce este proiectorul LED cea mai bună soluție pentru iluminatul exterior?

by Andreea Radu

Trăim în timpul în care toți facem din ce în ce mai multe eforturi pentru a găsi soluții cât mai sustenabile de utilizare a energiei. Resursele de energie clasice ale planetei se aproprie tot mai mult de epuizare, iar resursele noastre financiare parcă tind să ia aceiași direcție. De aceea, becurile LED sunt o soluție ideală pentru iluminatul public sau particular. Proiectoarele LED pentru exterior, pot fi o alegere înțeleaptă pentru o casă sau o instituție. De asemenea, avantajele în comparație cu un bec incandescent sunt mai mult decât evidente.

La ce se pot folosi proiectoarele LED?

Iluminatul exterior pentru clădiri nu mai este deloc ceva ieșit din comun. În special în cadrul urban, principalele clădiri ale orașului trebuie iluminate și pe timp de noapte, permițându-le astfel turiștilor să le admire și în acest cadru. Bineînțeles, astfel de proiectoare cu leduri pentru exterior pot fi folosite și în alte scopuri. Mulți au ajuns la concluzia că faptul de a ilumina spațiul extern duce la descurajarea jafurilor, întrucât se presupune că persoana care a investit atât într-un sistem de iluminat, a investit și într-un sistem de securitate puternic. De fapt, dacă ți-ai securizat zona cu camere de luat vederi, proiectoarele LED sunt absolut necesare.  Partea bună este că prețul unui proiector LED este unul accesibil.

Mulți aleg să monteze astfel de sisteme de iluminat chiar și acasă sau în grădină. Atunci când au această nevoie, mulți optează pentru proiectoare LED cu senzori de mișcare. Un astfel de senzor face ca luminile să se aprindă doar în momentul în care se detectează mișcare, urmând ca acestea să se oprească dacă stimulul dispare. Utilizatori mulțumiți au recunoscut să au reușit să facă reduceri la energie de până la 90%. Cum este posibil?

Avantajele proiectoarelor LED pentru exterior

Este puțin probabil să nu fiți deja la curent cu avantajele becurilor LED deoarece acestea au fost mult mediatizate în ultimii ani. Cu toate acestea, este uimitor cum de atât de puțină lume au ales să le instaleze în propria casă sau în spațiul public pe care îl administrează. Cel mai mare avantaj al acestor becuri va fi mai sesizabil dacă este menționat în comparație cu un bec incandescent. Practic, motivul pentru care un proiector LED este mai eficient este deoarece poate oferi un grad ridicat de luminozitate, folosind minimum de energie electrică. Dacă un bec incandescent consumă 100 W pentru a genera 1600 de lumeni, poți obține același grad de luminozitate cu un proiector led de 20 W, un consum clar mai mic.

Alte avantaje constau în durata mare de funcționare. Un astfel de sistem rezistă până la 50.000 de ore de iluminat, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îți faci griji pentru înlocuirea lui ani de zile. De fapt, în comparație cu o soluție de iluminat tradițională, proiectoarele LED durează cu până la 25 de ori mai mult. În altă ordine de idei, tot pentru exterior mai sunt și aplicele cu LED care pot fi achiziționate cu un sunt simplu click aici direct de pe internet pentru a avea șansa de a beneficia și de reduceri.

Cum să alegi corect proiectorul cu leduri pentru exterior?

Alegerea corectă ține de mai mulți factori. În primul rând, toți ar trebui să ia în calcul suprafața pe care vor să o lumineze și să aleagă un proiector cu o putere potrivită. De exemplu, pentru iluminarea ariilor restrânse, cum ar fi statuile sau  busturile din orașe, se folosește un proiector cu LED de 10 W care poate oferi până la 800 de lumeni. În cazul în care se vrea iluminarea exteriorului casei, sau a unei grădini, se recomandă alegerea proiectoarelor LED de 20 W, în timp ce pentru iluminarea instituțiilor publice sau a parcărilor, se poate opta pentru proiectoare LED de 50 W.

Alți factori ce pot fi luați în considerare sunt tipul de alimentare, de operare, precum și rezistența la factorii externi. Atunci când se dorește un nivel înalt de sustenabilitate se poate opta pentru varianta proiectoarelor cu alimentare solară. Cât despre sistemul de operare, există trei variante posibile: cu întrerupător, cu senzor de lumină (se aprind atunci când se detectează scăderea luminii solare), sau cu senzor de mișcare (se aprind doar când detectează mișcare în apropiere). Deoarece sunt instalate în exterior, proiectoarele trebuie să aibă și o mare rezistență la intemperii. Așadar, modele cu certificat IP65 sunt foarte protejate și pot sta afară pe tot parcursul anului, în timp ce modelele cu IP44 sunt mai puțin rezistente și trebuie instalate doar sub o protecție, cum ar fi acoperișul.

Fiind o metodă sustenabilă, economică și foarte eficientă de a produce lumină, proiectoarele LED sunt cu siguranță viitorul iluminatului exterior. Nu trebuie însă să aștepți viitorul, este posibil să te bucuri de ele încă din prezent și sperăm că așa vei face.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate