DE CE ESTE BINE SA NU MAI MANANCI PAINE

by Paula Craciun

De cele mai multe ori, ceea ce numim pâine albă sau făină albă nu înseamnă, de fapt, decât amidon în stare pură, iar valoarea nutritivă a acestuia este foarte scăzută. În aceste condiţii, este bine să consumi pâine din făină integrală sau pâine graham.

Pâinea cea mai sănătoasă trebuie să conţină doar apă, făină şi sare. Toţi nutriţioniştii sunt unanim în favoarea pâinii integrale din grâu, orz, ovăz.

Iată, așadar, câteva motive pentru care ar trebui să renunți la consumul de pâine albă!

De ce să renunți complet la pâine – nu conține nutrienți

Morăritul modern sărăceşte mult acest tip de pâine, pentru că produce doar făină albă, prin eliminarea a două componente esenţiale ale bobului de grâu (germen şi cortex).

rin înlăturarea acestor două părţi ale bobului, se elimină, de fapt, dintr-o singură mişcare, tocmai enzimele, vitaminele şi mineralele, inclusiv fierul, cobaltul, cuprul, zincul, manganul şi molibdenul. Unele dintre acestea nu se găsesc decât în cerealele integrale.

De ce să renunți complet la pâine – conține prea multă sare

Majoritatea tipurilor de pâine – și în special cea procesată, pe care o cumperi de la supermarket – conțin foarte multă sare. Bineînțeles, consumată cu moderație, pâinea albă nu este nocivă pentru sănătate.

De ce să renunți complet la pâine – îngrașă

Pâinea albă conține grăsimi vegetale hidrogenate realizate prin transformarea grăsimilor lichide, adică a uleiurilor, în grăsimi solide, prin folosirea unor substanțe chimice la temperaturi foarte mari. Acestea fac pâinea mai pufoasă, îngreunează apariția mucegaiului, astfel că pâine rezistă mai mult timp.

Acestea sunt foarte periculoase, deoarece cresc colesterolul rău, provoacă diabet și obezitate.

Zahărul ajută pâinea să crească frumos și dă un gust dulce plăcut. Drojdia se hrănește cu zahăr, de aceea pâinea arată așa pufoasă și bună. Este totuși o problemă, căci zahărul este vinovat de apariția multor boli grave, inclusiv cancer și diabet. Pe etichetă zahărul mai apare și ca dextroză sau glucoză.

De ce să renunți complet la pâine – conține zero fibre

Un alt neajuns al acestui tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare şi a vitaminelor. De aceea, apariţia celor mai multe cancere de colon este legată de consumarea în cantităţi mari a pâinii albe. În schimb, este singurul tip îmbogăţit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, şi, de aceea, este indicat în special copiilor şi bătrânilor.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments