Bogata în fibre, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E) si minerale (fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, sulf, fier), varza rosie este folosita ca planta de leac de sute de ani, avand proprietati diuretice, anticancerigene, imunostimulatoare, neurotonice, antioxidante, antireumatismale, energizante, remineralizante, antiseptice, antiinfectioase, antiinflamatoare.
Iata cinci remedii cu varza rosie, pentru urmatoarele afectiuni: Eczeme (infectioase si alergice) – pe zona afectata se aplica cataplasme cu frunze proaspat zdrobite de varza, peste care se aplica o folie de plastic alimentar si se fixeaza cu un bandaj elastic, dar nu prea strans, si se lasa 4-5 ore, dupa care zona respectiva se lasa descoperita, sa se usuce natural pentru alte 45 de minute-1 ora;
Arsuri (mici si medii) – zona afectata se spala usor cu suc de varza, dupa care se pun comprese care se lasa sa actioneze timp de 15 minute, de 2-3 ori pe zi. Dupa ce compresele au fost înlaturate, zona se lasa sa se usuce natural;
Depresie, extenuare psihica si fizica – se consuma 125 g de salata de varza rosie, de 2 ori pe zi, de preferat la pranz si seara, timp de 21 de zile;
Ateroscleroza, colesterol – se consuma cate 300 g de salata cruda, de cel putin 3 ori pe saptamana;
obezitate, scadere în greutate, detoxifiere – se consuma cate 200-300 g de salata cruda, de 2 ori pe zi (la pranz si seara), de 3-5 ori pe saptamana.
Consumul de varza poate produce balonare, crampe abdominale, diaree, efecte care pot fi combatute, amestecand în salata chimen, fenicul sau anason (simple sau în amestec, o lingurita rasa).
Sursa: sanatate.bzi.ro