Ameteala este, in majoritatea cazurilor, simptomul unei afectiuni, manifestandu-se prin senzatie de lesin, pierderea echilibrului, lipsa de vlaga, confuzie si vertij. In unele situatii poate surveni si pierderea starii de constienta, iar simptomele pot fi insotite de senzatie de greata si varsaturi.
Ameteala se manifesta si in cazul tinerilor, chiar daca persoanele in varsta sunt cele mai afectate, principalul si cel mai des intalnit factor cauzator fiind anemia.
Cauzele ametelii
In multe cazuri, ameteala apare ca urmare a irigarii slabe a creierului, cauzata fie de o scadere brusca de tensiune, fie de o deshidratare severa. Ameteala este simptom principal in cazurile de anemie, mai ales in randul femeilor care pierd foarte mult sange in timpul menstruatiei, dar si in cazurile de oboseala cronica sau gripa si raceala insotite de febra mare. Migrena si atacul de panica pot fi, de asemenea, responsabile. Persoanele care sufera de rau de miscare sau de inaltime pot acuza deseori ameteli, insa, acestea sunt absolut inofensive. In cazurile grave, ameteala este cauzata de un nivel scazut al glucozei din sange, de bolile cardiovasculare sau in cazul unui accident cerebral.
Alte afectiuni care pot cauza ameteala
Otita medie este prima afectiune acuzata de provocarea ametelilor cu atat mai mult cu cat urechea este responsabila cu mentinerea echilibrului corpului. Traumatismele craniene, chiar si cele usoare, alaturi de intoxicatiile cu alcool, cu antihistaminice si barbiturice, pot dezvolta senzatii de ameteala. Pe de alta parte, diabetul, boala Meniere, tumorile, infectiile sistemului nervos, encefalita si meningita, scleroza si spondiloza cervicala pot deveni responsabile de astfel de stari, caz in care tratamentul este recomandat doar de catre medicul specialist.
Cand apelam la medic?
Pentru a face diferenta intre o manifestare usoara si un simptom care ascunde o afectiune periculoasa, trebuie sa luam in calcul si celelalte semne care insotesc starea de ameteala. Mergi de urgenta la doctor daca ameteala este insotita de palpitatii, dureri in piept, transpiratii abundente, dificultati de exprimare, zgomote si dureri in urechi sau tulburari de auz si vedere. In anumite contexte, un singur episod usor si neinsotit de alte manifestari, nu ar trebui sa provoace panica, insa, atunci cand se repeta, indiferent de intensitate, necesita consultul unui medic de specialitate.
Remedii la indemana
In cazurile ce au la baza o boala severa, tratamentul va fi recomandat de medic, in urma obtinerii diagnosticului exact.
Daca aceste cauze sunt inlaturate si traversati o perioada mai solicitanta, care va poate expune ametelilor, urmati aceste sfaturi:
Evita sa te ridici brusc din pat;
Evita expunerea directa la soare;
Consumul exagerat de alcool nu este indicat;
Consuma fructe si legume pentru a suplimenta aportul de vitamine si minerale;
Hidrateaza-te suficient; bea cel putin 2 litri de lichide pe zi;
Odihneste-te cel putin 8 ore pe noapte;
Petrece mai mult timp in natura;
Evita situatiile stresante si epuizante atat din punct de vedere psihic, cat si fizic;
Daca simti ca te cuprinde ameteala incearca sa te intinzi la orizontala, indicat chiar cu picioarele usor ridicate, pana la disparitia totala a starii, astfel incat sa previi loviturile si chiar traumatismele severe.
Iata care sunt cele 7 obiceiuri sanatoase in alimentatie care ne mentin puternici. Click aici!
Atentie! Ametelile, chiar si cele usoare, pot provoca schimbari in stilul de viata de natura sa afecteze activitatile zilnice. Nu amana vizita la medicul de familie pentru a discuta pe aceasta tema.
Sursa: sanatate.bzi.ro