O cantitatea suficienta de vitamina A asigura buna functionare a intregului organism. Vitamina A este benefica nu doar pentru sanatatea ochilor, ci si pentru cea a pielii, a dintilor, a oaselor, precum si la cresterea imunitatii. In plus, vitamina A de un anumit tip ajuta la scaderea colesterolului rau. Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Este necesara pentru producerea rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculara si nocturna – si sprijina sanatatea pielii, a unghiilor si a dintilor. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii.
Alimentele de origine animala contin vitamina A numita retinol, in timp ce provitamina A, numita caroten, este furnizata atat de alimentele de origine vegetala, cat si animala. Potrivit „Noi biblii a vitaminelor“, betacarotenul este forma de vitamina A preferabila pentru ca nu are acelasi nivel de toxicitate ca retinolul. Mai mult decat atat, betacarotenul are rol preventiv in anumite tipuri de cancer, este util in diminuarea colesterolului rau, eficient in stimularea sistemului imunitar si cresterea numarului de limfocite T – celule T care lupta impotriva infectiilor, potrivit aceleiasi surse.
Cele mai bune surse naturale de vitamina A sunt uleiul de ficat de peste, ficatul, morcovii, legume de culoare verde inchis si galben. Dieta saptamanala care include cantitati mari de ficat, morcovi, spanac, cartofi dulci sau pepene galben este cea care asigura cantitatile de vitamina A de care organismul are nevoie. Vitamina A functioneaza cel mai bine impreuna cu B complex, vitaminele D si E, calciu, fosfor si zinc.
Sursa: sanatate.bzi.ro