Acum două luni, autoritățile ridicau toate restricțiile interne iar guvernul declara că pandemia de COVID „nu mai este o amenințare critică la adresa societății”.
După o campanie de vaccinare de succes, danezii se reîntorceau, practic, la viața de dinainte de pandemie.
Oamenii puteau merge în cluburi de noapte și restaurante fără „pașaportul COVID”, puteau folosi transportul în comun fără să poarte mască și le era permis să se întâlnească în grupuri mari fără restricții.
Însă optimismul de la mijlocul lunii septembrie a fost de scurtă durată.
La fel ca multe state europene, unde campania de vaccinare a avut sau nu succes, Danemarca se pregătește să reintroducă restricțiile, în contextul în care continentul european a revenit în centrul pandemiei.
Organizația Mondială a Sănătății a estimat că urmează o iarnă devastatoare, cu o jumătate de milion de decese provocate de COVID.
Luni, guvernul danez a propus reintroducerea certificatului COVID la intrarea în baruri și restaurante.
Măsura trebuie aprobată de Parlament. Numărul cazurilor noi de infectare cu COVID a crescut de 10 ori în țară, de la mijlocul lui septembrie și până în prezent.
Pe atunci, se înregistrau zilnic circa 200 de infectări. În prezent, sunt raportate 2.300 de noi cazuri pe zi, la o populație de 5,6 milioane.
Restricțiile revin în Europa
Danemarca nu este un caz singular. Austria a interzis deja persoanelor nevaccinate să intre în baruri și unități de cazare. Islanda a reintrodus obligativitatea măștii de protecție și regulile de distanțare socială.
Țări europene cu o rată înaltă a populației imunizate, se confruntă cu explozia de noi cazuri. Germania înregistrează o rată de peste 213 cazuri la suta de mii de locuitori iar unele landuri, precum Saxonia și Turingia, raportează valori duble, de peste 400 de cazuri.
Numărul infectărilor crește susținut și în Marea Britanie, la câteva luni de la așa-numita „Zi a libertății” de la finele lui iulie, când guvernul a ridicat aproape toate măsurile restrictive. Însă, spre deosebire de țările de pe continent, autoritățile britanice nu intenționează să revină la restricții.
Danemarca: aproape 90% din populație complet vaccinată
În Danemarca, autoritățile au imunizat cu schemă completă 88,3% din populația adultă.
„Mai multe state europene sunt în mijlocul celui de-al patrulea val pandemic. În Danemarca, ne îndreptăm spre valul trei”, a spus ministrul danez al sănătății, Magnus Heunicke.
La nivelul Uniunii Europene, 75% din populație a fost complet vaccinată, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Însă sunt diferențe uriașe între nivelurile raportate de diferite țări.
CNN notează că în coada plutonului se află România și Bulgaria, unde doar 40%, respectiv 27% din populația adultă s-a vaccinat complet. În prezent, statele europene se concentrează pe administrarea dozei suplimentare, în demersul de a opri răspândirea virusului în lunile de iarnă.
La fel ca România, Germania și Austria oferă doza suplimentară oricui a înregistrat cel puțin șase luni de la doza a doua de vaccin.
Franța a început administrarea dozei a treia persoanelor cu vârste de 65 de ani și peste, precum și celor cu vulnerabilități și îngrijitorilor din sistemul sanitar.