Dan Negru, criticat dur de fani și de oamenii de film

by Dana B.

Respins de mai multe ori de CNC și premiat cu cea mai înaltă și mai valoroasă distincție la Berlinale, Ursul de Aur pentru cel mai bun film, „Nu mă atinge-mă” al Adinei Pintilie a iscat deja primele controverse în țară. Dan Negru a avut o reacție dură pe pagina sa, la care au răspuns numeroși oameni de film, în același ton. Scandalul e în toi.

Reacție virulentă a lui Dan Negru, imediat după ce filmul Adinei Pintilie a fost premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Prezentatorul a postat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook: „Băgați-vă „Ursul de aur” în fund! Dacă aș posta aici imagini din film, FB mi-ar dezactiva contul. O femeie încearcă să-și vindece frigiditatea plătind un bărbat să se masturbeze în fața ei. Și ăla stă și se masturbează. Iaca filmu’. Știu, nu înțeleg eu masturbarea ca artă. Dar toți „Urșii de Aur” fac săli goale de cinema, filme ieftine cu curve și înjurături vândute fraierilor drept artă. Pe piața liberă sunt falimentare, n-au public. Băgați-vă „Urșii” în fund!”, a scris prezentatorul unor show-uri precum „Te pui cu blondele” sau, mai nou, „Ghicește vârsta”.

Firește, oamenii de film au reacționat imediat, unii la fel de virulent, alții mai moderat. Primul care a luat atitudine a fost Cătălin Anchidin, unul dintre cei mai importanți oameni care se ocupă de promovarea filmelor românești.

„Domnule Dan Negru, m-am tot gândit dacă să bag sau nu în seamă textul dumneavoastră de pe Facebook. În cele din urmă am hotărât să o fac, pentru că m-am simțit mult prea jignit”, i-a scris pentru început Anchidin într-o scrisoare deschisă, mărturisindu-i că a lucrat pentru două filme care au primit „Urși”, „Poziția copilului” (Ursul de Aur, regia Călin Peter Netzer) și „Aferim!” (Ursul de Argint, regia Radu Jude). Ambele filme au fost apreciate de public și au depășit recorduri de spectatori sau încasări la momentul lansării lor.

Ne-am luptat cu sistemul și cu toate problemele legate de distribuția filmelor în cinematografe, cu faptul că unii formatori de opinie ne-au invitat și atunci să ne băgăm urșii în fund. Și cu toate acestea am reușit”, mai scrie Cătălin Anchidin  în mesajul său pentru Dan Negru.

Într-o țară în care televiziunile sunt mai preocupate de ceara din urechile unor vedete de carton, în care dumneavoastră faceți sau ați făcut audiență cu momente de „chiloțăreală” pe care dacă le-aș pune pe facebook mi-aș lua report instant, mai suntem și noi, ăștia cărora ne place să promovăm și altfel de produse, care poate că nu sunt accesibile tuturor, dar asta și pentru că televiziunile sunt mai degrabă interesate de subiecte tabloid decât de artă”, adaugă PR-ul de film românesc, care îi spune lui Negru că nu l-a invitat niciodată să își bage audiențele „în dos”. „Data viitoare când mai aruncați cu noroi în ceva ce nu stăpâniți, ci doar presupuneți, v-aș ruga să vă uitați ce promovează postul la care lucrați și pe care, implicit, îl reprezentați. În rest, nu vă cer să vă bucurați pentru Adina Pintilie. Ci doar să o respectați. Și cu o precizare, ambele filme, și „Pozitia Copilului” și „Aferim!” s-au bucurat de susținerea trustului din care faceți parte!”, a concluzionat Cătălin Anchidin.

Și primele comentarii au și început să curgă: „Dan e un tip deosebit, aflat într-un moment de rătăcire”, a răbufnit ironic Codin Maticiuc. Criticul de film Iulia Blaga i-a recomandat lui Negru să își scoată gramatica din fund, „că pune virgulă între subiect și predicat”.

 Producătorul de film Oana Giurgiu a comentat, de asemenea: „Pe dl Dan Negru ăsta îl urmăream cu mult interes pe când făcea emisiuni la TVR Timișoara, cât despre emisiunie lui de când a venit la Capitală, poate să și le bage-n cur liniștit, pe toate, din păcate”.

Ceva mai dur în exprimare este scriitorul Florin Lăzărescu , coscenarist al filmului „Aferim!”, premiat cu un Urs de Argint: „Faptul că Dan Negru – ca și alții din teapa lui – e doar un gibon care-și distrează publicul băgându-și degetul în cur și apoi mirosindu-l părea o evidență pentru orice om cu un coeficient de inteligență peste al primatei respective. Și mi se părea ok să-l lași necomentat în tâmpenia lui, în iluzia lui penibilă că produce divertisment. Dar când gibonul rânjește cu mămăliga între dinți și declară că homarul pe care l-a văzut doar în poze are gust mai nasol decât căcatul mestecat de el zilnic, cred că-i cazul să-i spunem ce este și ce reprezintă.

Jos labele de pe Ursul de Aur, gibonule!”, a scris scenaristul pe pagina sa.

Și regizorul Tudor Giurgiu a avut o reacție pe pagina sa de socializare: „Ca de obicei, am trecut în mai puțin de o zi de la “Bravo, România” la „Să vă băgați Ursul în fund”. Tipic. Filmul nu o să placă la toată lumea și e normal să fie așa, e clar, doar nu e “Singur acasă”. Doar că Ursul ăsta nu merită băgat în fund pentru simplul fapt că e o primă uriașă recunoaștere a unui cineast talentat, sensibil, Adina Pintilie, care muncește pe brânci la filmul ăsta de peste 7 ani de zile. 7 ani de îndoieli, de dileme, de renunțări… Premiul ăsta ar trebui să determine, în al 12-lea ceas, schimbări sistemice în modul în care funcționează cinematografia, de la evaluarea scenariilor, finanțarea lor și mai apoi difuzarea filmelor”, a comentat cunoscutul regizor de film, care a subliniat că filmul a fost finanțat de Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducții, în timp ce Ministerul de Externe „a tăiat din pix această obligație anuală a României”.

Cel mai cunoscut producător de film din România, Ada Solomon  s-a limitat la a-i lăuda meritele cineastei proaspăt premiată: „Românca Adina Pintilie a câștigat Ursul de Aur la Berlin pentru cel mai European film din cele pe care le cunosc. E o mega co-producție cu o echipă care se întinde între România, Olanda, Franța, Germania, Bulgaria, Cehia și cu sprijin din încă alte părți ale Europei, un proiect în care Europa a crezut cu mult înainte ca România să creadă în el (proiectul a primit numeroase foarte prestigioase premii europene, în timp ce în Romania a fost respins în prima fază la concursul de proiecte CNC). Încă odată, toată admirația mea pentru lecția de perseverență și rezistență în lupta cu morile de vânt a Cineastei Adina Pintilie și a echipei ei multinaționale”, a scris noua președintă executivă a European Women’s Audiovisual Network.

Vă reamintim că filmul „Nu mă atinge-mă”, regizat de românca Adina Pintilie, a primit două premii la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, printre care „Ursul de Aur”, cea mai importantă disctincție a competiției oficiale, care se acordă pentru cel mai bun film”.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments