CVARTETUL VARADINUM, IN RECITAL, LA FILARMONICA DE STAT DIN ARAD

by Cosmin Mihuta

Programat inițial în spațiul sălii Ferdinand, recitalul Cvartetului Varadinum va avea loc duminică, 16 noiembrie, în sala mare a Filarmonicii de Stat Arad. Întrucât duminică în Arad va avea loc și Festivalul Vinului, s-a decis schimbarea locului de desfășurare a concertului (programat inițial pentru sala Ferdinand), astfel încât publicul meloman arădean să poată avea acces mai ușor în sala de concert.

Promotor de peste două decenii al culturii muzicale orădene şi al repertoriului universal, Cvartetul Varadinum şi-a câştigat reputaţia datorită includerii în repertoriul de scenă a integralelor semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Edward Grieg, Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Schubert, George Enescu, Bela Bartok, Aurelio Brito Coutinho, Amaral Vieira şi alţii. I-au fost dedicate lucrări de Dr. Dan Voiculescu, Dr. Lászlóffy Źsolt, Adrian Gagiu şi alţii.
Cvartetul Varadinum a luat fiinţă în 15 noiembrie 1989, avându-i ca membri fondatori pe Tokaji Agneta – vioară I, Maliţa Lucian – vioara a II -a, Thurzò Alexandru Iosif – violă, Agneta Marcu – violoncel. Din componenţa actuală a Cvartetului Varadinum fac parte: Costin Eva – vioară I (absolventă a Facultăţii de Muzica din Oradea – 2004 şi a unui masterat în interpretare la Academia de Muzică G. Dima din Cluj Napoca – 2006; este violonistă la Filarmonica de Stat din Oradea şi profesor de vioară colaborator la Facultatea de Arte din Oradea.), Olah Boglarka – vioara a II-a (studentă în anul IV la Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică din Oradea), Thurzò Alexandru Iosif – violă (absolvent al Conservatorului G. Enescu din Iaşi – 1968; fost membru al Filarmonicii de Stat din Oradea şi colaborator la Facultatea de Muzică din Oradea ca profesor de violă şi de muzică de cameră; invitat permanent în Brazilia pentru a preda cursuri de măiestrie de violă şi muzică de cameră.), dr. Agneta Marcu – violoncel (absolventă a Conservatorului G. Dima din Cluj Napoca – 1976; masterat Management Educaţional la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic din Oradea; doctor în Stilistica Interpretării la Academia de Muzică G. Dima din Cluj Napoca; este decanul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea din 2005; a semnat cărţi şi cursuri de specialitate şi a fost coordonatoare a mai multor lucrări. Predă violoncel, didactica specialităţii instrumentelor cu coarde şi muzică de cameră.).

Facebook Comments