CUVIOASA MAICĂ MAGDALENA A SUSȚINUT O CONFERINȚĂ LA ARAD

by Florian Popa

În Sala Ferdinand a Primăriei Aradului a avut loc joi, 12 mai 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, o conferință susţinută de Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia) în cadrul manifestărilor Filocalia, organizate de Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Primaria Aradului.

Tema evenimentului, Educația creștină din zilele noastre, a fost în relație directă cu tematica generală a manifestărilor Filocalia. Cele 22 de manifestări care s-au desfășurat până acum în anul 2016, în cadrul Filocaliei, au fost consacrate Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Ortodoxă Română.

Cuvioasa Maică Magdalena s-a bucurat de prezența multor părinți și tineri la eveniment. Mulți dintre au venit din toate regiunile Banatului pentru a se împărtășii de experiența educativă a distinsei invitate. Cuvioasa Maică Magdalena crede că „în familiile cu copii de vârstă școlară, mediul școlar aduce „lumea” în sfera căminului. Aceasta nu trebuie să fie „lăsată afară” din principiu. Părinții creștini ar trebui să-și petreacă o mulțime de timp și efort pentru a cunoaște școala, a participa la activităţile școlare, a se asigura că toate problemele pot fi discutate fără frică acasă. Părinții nu ar trebui să uite să-şi arate aprecierea pentru contribuția pozitivă a școlii la dezvoltarea copilului. Ei trebuie să încerce să fie o punte de legătură între Biserică și școală și să-i încurajeze pe copii să facă judecăți morale și teologice despre ceea ce primesc de la profesori și colegii lor. Acest lucru nu înseamnă doar judecăți negative. De asemenea, aceasta nu înseamnă trebuie făcută o analiză riguroasă neîncetat…„Lumea” trebuie studiată fără teamă. În cazul în care părinții și cateheți simt nevoia, ei trebuie să explice imperfecţiunile unei predări greșite; şi să adauge ceea ce lipseşte din ea. Nevoia de a învăța discernământul asupra a ce se predă nu se referă doar la orele de religie sau filozofie. Credința creștină afectează gândirea noastră cu privire la toate aspectele…”.

Cuvioasa Maică Magdalena a împărtășit celor prezenți faptul că „educatorii profesionişti i-au confirmat părerea că mediul de acasă este cel mai influent pentru un copil. Adolescenții adesea par imuni la influenţele familiei, dar, de fapt, tocmai acestea le formează modul în care vor reacţiona la presiunilor și ispite colegilor. Unele țări permit alegerea școlarizării: școli de stat, școli private, inclusiv cele organizate de Biserică, sau școlarizarea la domiciliu. Nici un sistem nu garantează că elevii săi vor deveni creștini ortodocși credincioși. Aceasta depinde de toate persoanele implicate: directorul, profesorul. Există capcane spirituale în fiecare sistem. Copiii educaţi acasă pot fi prost pregătiţi pentru întâlnirea cu „această lume”. Şi şcolile confesionale pot avea acest dezavantaj. Mai mult, ele îi pot face pe copii să se simtă sufocaţi. Elevii trebuie să simtă că nu sunt „condiționaţi” sau că personalitatea lor este „sufocată”…. Așa-numitele școli „non-confesionale” pretind că evită propovăduirea oricărui set de credințe, dar, de fapt, propagă relativismul și secularismul. Fiecare sistem are nevoie de oameni înțelepți și credincioși pentru a-i ajuta pe copii să se bucure de avantajele pe care le oferă”.

Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ eparhial, coordonator de proiect

 

 

Facebook Comments