CURTEA DE CONTURI: PLATI ILEGALE DE 10 MILIOANE DE LEI PENTRU MONUMENTUL MARII UNIRI DE LA ARAD

by Cosmin Mihuta

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri şi deficienţe la Ministerul Culturii, care privesc înregistrări în evidenţa contabilă şi inventarierea patrimoniului, dar şi plăţi fără documente justificative legal pentru realizarea unui monument al Marii Uniri, ce urma să fie instalat la Arad.

Ca urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Ministerul Culturii în 2013, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă şi nu au fost recunoscute, la momentul efectuării lor, cheltuielile cu serviciile prestate de terţi, în sumă totală de 674.000 lei, nefiind respectat principiul contabilităţii pe bază de angajamente.

De asemenea, a fost supraevaluată valoarea de intrare a unor bunuri provenite din sponsorizări, cu suma de 71.000 lei, ca urmare a calculării şi înregistrării, în mod eronat, în valoarea acestora a taxei pe valoarea adăugată.

Totodată, Ministerul Culturii nu a înregistrat în evidenţa contabilă, în contul „Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului”, bunuri în sumă de 26.899.000 lei, însă a înregistrat şi menţinut, în mod nejustificat, în acest cont bunuri, în valoare de 3.920.000 de lei, care nu sunt de această natură.

Acţiunea de inventariere anuală a patrimoniului, efectuată în anul 2013, a prezentat deficienţe organizatorice şi de conformitate a unor documente, mai spune Curtea de Conturi.

Totodată, Ministerul Culturii nu a întreprins măsurile necesare în vederea clarificării situaţiei juridice şi obţinerii titlului de proprietate asupra unor bunuri din domeniul public al statului aflate în administrare, evaluate la suma totală de 488.000 lei, respectiv Vila scriitorilor (fostă nr. 38) şi terenul aferent, în valoare de 248.000 lei, din localitatea Sovata, judeţul Mureş, şi Pavilioanele 1 şi 2, cu terenul aferent, în valoare de 240.000 lei, din comuna Rodna Veche, judeţul Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, conform Curţii de Conturi, situaţiile financiare, încheiate la 31 decembrie 2013, evidenţiază un debit în sumă de 10.000.000 lei, reprezentând sume achitate în avans unui artist plastic, în perioada 2008-2010, pentru realizarea unei lucrări intitulate Monumentul Marii Uniri de la 1918, ce urma să fie montat în municipiul Arad.

„La baza plăţii nu au existat documente justificative legal întocmite, iar procesele verbale de recepţie preliminară prezintă indicii că au fost semnate formal, fără prezenţa membrilor comisiei la locul în care se află lucrarea, întrucât, conform declaraţiilor autorului (Florin Codre, n.r.), aceasta se află în China. Ministerul Culturii, ca urmare a nerealizării scopului pentru care a avansat sumele, în anul 2013, a acţionat în judecată autorul, acţiunea fiind în curs de desfăşurare, la Curtea de Apel Bucureşti”, precizează Curtea de Conturi.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments