Italienii sunt mândri de cultura lor gastronomică și au de ce: bucătăria lor este îndrăgită nu doar în peninsulă, ci în întreaga lume. Numeroase preparate tradiționale italienești au ajuns în bucătăria internațională, fiind gătite regulat în țări de pe toate continentele, chiar și în cele în care nu există comunități de italieni.
Fie că este vorba despre pizza, paste sau alte mâncăruri, italienii nu acceptă decât calitatea maximă. Chiar dacă respectăm rețetele tradiționale, preparatele italienești pe care le facem noi nu sunt la fel de gustoase ca cele ale italienilor. Aceștia nu doar că știu exact tehnicile și modurile de preparare corecte, ci și anumite secrete care garantează reușita. Descoperă în continuare care sunt acestea și pune-le în practică în bucătăria ta.
Utilizarea ingredientelor de calitate
O plimbare printr-o piață din Italia este o adevărată experiență senzorială. Roșiile sunt pline de arome, iar fructele și legumele au gust. Mezelurile sunt variate și realizate fără aditivi, așa cum se fac de sute ani. Italienii sunt conștienți că aspectul este secundar gustului, așa că nu se feresc de legumele cu defecte sau neuniforme.
Alegerea uleiului de măsline potrivit
Ținând cont de cât de mult variază bucătăria italiană de la o regiune la alta, nu este de mirare că și uleiul de măsline are multe variații regionale. Dacă ai nevoie de un gust ușor piperat, alege uleiul toscan. Cel ligurian este mai deschis la culoare și are un gust mai subtil, în timp ce uleiul de măsline din Puglia sau Sicilia are arome mai tari și mai fructate.
Gătitul cu roșii conservate
Chiar dacă italienii sunt iubitori de roșii proaspete sau uscate la soare, ei gătesc și cu roșii conservate sau diverse paste de tomate, aromate în funcție de nevoile culinare. Acestea sunt însă mereu de cea mai înaltă calitate, fără aditivi sau conținut de zahăr.
Selectarea corectă a orezului
Italienii nu folosesc niciodată orezul obișnuit, cu bob lung, pentru risotto. Nici măcar orezul arborio, prezentat în alte țări ca fiind potrivit pentru acest preparat, nu este pe placul lor. În risotto nu se pune decât orez vialone nero, care are un conținut mare de amidon și după preparare capătă consistența cremoasă și gustul perfect. Ca să fie delicios, risotto-ul are nevoie de un ingredient final care constă într-o cremă de unt topit și parmezan.
Atenția acordată fierberii pastelor
Pastele au nevoie de multă apă și spațiu pentru o gătire corectă. Fiecare 100 g de paste necesită 1 l de apă, așadar recipientul de fierbere trebuie să fie îndeajuns de mare pentru ca apa să încapă și pastele să nu se lipească. Când apa clocotește, adaugă și sare. Ține cont că timpul de gătire poate fi cu mult diferit de cel înscris pe pachet. De obicei, pastele necesită mai mult timp de fierbere decât cel indicat, dar cel mai bine este să le guști.
Totuși, nu exagera cu fierberea lor, mai ales dacă intenționezi să le gătești al dente. Mulți oameni aruncă apa pastelor după fierbere și mare parte din aroma lor se pierde. Păstrează întotdeauna o parte din acest lichid și adaugă-l în sos. Vei vedea că acesta va fi mai gustos. Un alt detaliu mic, dar semnificativ, este amestecarea pastelor cu sosul. Nu turna sosul deasupra înainte de servire, ci așează pastele în oala cu sos și lasă-le să absoarbă din plin savorile acestuia.
Mâncarea italiană este simplă, aspectuoasă și gustoasă. Totuși, nu este ușor să obții preparate perfecte. Secretele pe care ți le-am prezentat te vor ajuta în bucătărie, dar nu uita că există și varianta comenzilor online. Comandă o pizza delicioasă și poți experimenta aromele Italiei la tine acasă.