Exponatul lunii ianuarie este o cupă cu stema Principatelor Unite, de fapt una din propunerile de stemă care au fost examinate în anii 1860-1863. Cupa a fost donată muzeului arădean de către un colecționar particular în anul 1960. Prezintă o lucrătură deosebită din sticlă și porțelan și poate fi admirat în cadrul expoziției permanente a muzeului.
În 1860 primul ministru Ion Ghica oferă spre dezbatere Consiliului de Ministri, un nou proiect de stemă, pictat de către Carol Pop de Szathmary și care, afirma el, era „conform cu starea politică în care au intrat țările noastre de la realizarea principiului unirii și cu datele istorice de la colonizarea romanilor în Dacia”.
Stema imprimată pe exponatul Complexului Muzeal Arad cuprinde un scut despicat, având prima jumătate tripartită, în brâuri de roșu, aur și azur, și încărcată cu o acvilă cruciată în zbor deschis. Cea de-a doua jumătate, tăiată roșu și azur, este încărcată cu un cap de bour având soarele între coarne. Acest scut este timbrat de o coroană închisă. Toate aceste elemente sunt plasate sub un pavilion de purpură, căptușit cu hermină și prins într-o coroană închisă. O variantă similară îi avea drept tenanți: în stânga pe un personaj feminin, având în mână o sabie curbată specific dacică, iar în dreapta pe un leu ridicat în două labe. Aceste elemente erau menite să simbolizeze Dacia, regăsindu-se încă din secolul al III-lea pe o monedă daco-romană.
În cele din urmă proiectul nu a fost adoptat în principal din cauza opoziției lui Mihail Kogălniceanu care se temea că acest simbol specific statelor suverane ar putea deranja marile puteri garante, care recunoscuseră unirea doar pe durata domniei lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859 – 11 februarie 1866).