Cum tratăm infecțiile oculare

by Cristian Dobre

Infecțiile oculare pot provoca simptome deranjante, inclusiv roșeață, durere, mâncărime și vedere încețoșată. Diferiți germeni pot afecta părțile ochiului, deci fiecare tip de infecție poate necesita un alt gen de tratament.

În timp ce multe infecții minore se vindecă singure, altele pot fi grave și pot cauza pierderi permanente de vedere. Dacă ai simptome care indică o problemă oculară, cere sfatul medicului.

1. Conjunctivita

Cea mai frecventă infecție a ochilor, conjunctivita poate afecta ambii ochi sau doar unul. Conjunctivita poate fi:

Virală: afectează adulții mai mult decât copiii și este cel mai frecvent tip de conjunctivită.
Bacteriană: afectează în mod obișnuit copiii.
Gonococică: este frecventă la nou-născuți și la adolescenții activi sexual.
Clamidială: apare de obicei alături de o infecție genitală.
Alergică: apare atunci când alergenii (polenul, acarienii etc.) intră în ochi.

Simptomele conjunctivitei sunt scurgerile oculare, lipite la trezire, albul ochilor înroșit, mâncărime, senzație de nisip în ochi, lăcrimare excesivă.

Conjunctivita virală se tratează cu comprese reci, antihistaminice topice sau lacrimi artificiale pentru a calma ochiul. Medicul poate prescrie antivirale dacă boala a apărut din cauza virusului herpes simplex sau zoster. Conjunctivita bacteriană se tratează cu picături pentru ochi antibiotice, cea gonococică cu soluție salină și antibiotice, cea clamidială cu antibiotice orale, iar cea alergică cu evitarea alergenilor, antihistaminice și picături de ochi saline.

2. Cheratita

Cheratita reprezintă inflamația sau infecția corneei, stratul exterior clar de pe partea colorată a ochiului. Fără tratament, afecțiunea poate cauza apariția unor cicatrici pe cornee și pierderea permanentă a vederii.

Diferitele tipuri de cheratită includ:

Herpetică: apare când herpesul infectează corneea.
Bacteriană: purtarea și păstrarea necorespunzătoare a lentilelor de contact poate provoca cheratita bacteriană, dar poate apărea și din cauza unor leziuni oculare, a unui sistem imunitar slăbit și a anumite boli ale ochilor.
Parazitară: tip rar de cheratită, cauzat de Acanthamoeba
Fungică: cauzată de diverse tipuri de fungi.

Printre simptomele cheratitei se numără: roșeața, durerea oculară, sensibilitatea la lumină, vederea încețoșată, ochii apoși. Tratamentul cheratitei poate necesita medicamente antibiotice, antivirale sau antifungice sub formă de picături pentru ochi sau pastile.

3. Endoftalmita

Endoftalmita este o infecție a fluidului sau a țesutului din interiorul ochiului. Necesită tratament medical imediat, deoarece poate duce la orbire. Operația de cataractă este cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni.

Endoftalmita poate fi exogenă (poate apărea după o leziune oculară, o intervenție chirurgicală sau o injecție) și endogenă (provine dintr-o infecție dintr-o altă parte a corpului care se răspândește la ochi).

Printre simptomele endoftalmitei se numără durerea oculară, roşeaţa, tulburările de vedere și sensibilitatea la lumină. Cele mai multe cazuri de endoftalmită necesită injecții antibiotice sau antifungice și, eventual, o intervenție chirurgicală de urgență.

4. Celulita oculară

Este o infecție fungică sau bacteriană. Două tipuri de celulită pot afecta ochii: celulita preseptală (afectează pleoapele) și celulita orbitală (afectează globul ocular sau cauzează umflarea ochiului sau a pleoapei).

Simptomele celulitei oculare includ bombarea ochiului, înroșirea pleoapelor, umflături în jurul ochiului, vedere dublă sau vedere neclară, probleme cu mișcarea normală a ochiului, febră, oboseală. Celulita oculară necesită tratament cu antibiotice, iar cazurile mai severe pot necesita o intervenție chirurgicală pentru scurgerea lichidului apărut.

5. Urciorul

Este o infecție a pleoapei, care apare de obicei într-un folicul sau într-una dintre glandele sebacee ale pleoapei, în urma atingerilor cu mâinile murdare.

Printre simptomele urciorului se numără o umflătură roșie și dureroasă, care arată ca un coș, și durere în zona pleoapelor. Ca tratament, se poate folosi o compresă caldă aplicată timp de 15 minute, de patru ori pe zi.

6. Blefarita

Blefarita este o inflamație a pleoapelor cauzată de infecțiii bacteriane, alergii, glande sebacee înfundate la nivelul pleoapelor și anumite afecțiuni ale pielii. Există două tipuri principale de blefarită: anterioară (afectează zona genelor, cauzată de mătreață sau bacterii) și posterioară (afectează pleoapa interioară și este cauzată de acnee sau dermatită seboreică).

Simptomele blefaritei sunt roșeața și umflarea pleoapelor, mâncărimea, ochii umezi cu senzație de arsură sau înțepătură, pleoape care par grase, lipirea genelor, sensibilitatea la lumină. Curățarea regulată a pleoapelor și genelor cu apă și șampon pentru copii este utilă. Dacă mătreața sau acneea sunt cauzele, se va cere sfatul medicului pentru tratarea aceste probleme. Cazurile severe de blefarită pot necesita antibiotice sau steroizi.

7. Uveita

Uveita reprezintă inflamația uveei, stratul mijlociu al globului ocular care conține irisul. Medicii asociază uveita cu anumite afecțiuni de sănătate, precum infecția cu herpes zoster, psoriazisul, artrita reumatoidă, sifilisul, SIDA, spondilita anchilozantă, scleroza multiplă, tuberculoza, colita ulcerativa.

Printre simptomele uveitei se numără roșeața oculară, sensibilitatea la lumină, vederea încețoșată, apariția bruscă a unor particule în câmpul vizual. Tratamentul poate include steroizi sub formă de pastile, picături pentru ochi sau injecții.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate