Cum stimulează poezia creierul

by Cristian Dobre

Din pacate, odata cu terminarea scolii foarte multi romani nu mai citesc poezii, desi cercetatorii au constatat cu surprindere ca citirea poeziilor ar putea fi de un real ajutor pentru sanatatea sistemului nervos si activitatii cerebrale, intarziind chiar aparitia unor afectiuni degenerative si mentinad starea de relaxare, memorie si atentie. Cercetarile s-au axat pe sonetele lui Shakespeare, haiku-urile japoneze sau poemele din Tara Galilor.

Oamenii de stiinta insa sustin ca orice alta poezie la care rezonam in functie de cultura proprie, in special cele cu muzicalitate deosebita, rima si ritm constant, ar putea fi „cablate” direct la creierul uman.

„Este prima data cand studiem prelucrarea inconstienta a constructiilor poetice de catre creier,” a afirmat cercetatorul Guillaume Thierry, de la Universitatea Bangor din Tara Galilor, intr-un comunicat de presa al revistei „Psychology”. Thierry a definit poezia ca „un anumit tip de exprimare literara care transmite sentimente, ganduri si idei prin constrangeri metrice, rima si aliteratie.”

 

De ce ne face bine lectura

Conform cercetatorilor, oamenii par sa aiba o bucurie subconstienta cand citesc o poezie – chiar daca nu intotdeauna inteleg sensul exact. Oamenii de stiinta s-au intrebat daca creierul nu cumva este configurat pentru a aprecia rimele literare si un anumit ritm sau cadenta a versurilor.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments