Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, micronutrienti, calciu şi carbohidraţi. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naştere.
Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, micronutrienţi, calciu şi carbohidraţi.
Astfel, nu este de mirare că acest superaliment este singurul folosit încă de la naştere.
Totuşi lipsa unui consum constant de lapte duce la producţia redusă sau scăderea activităţii lactazei – enzima care descompune lactoză în două glucide mai mici, glucoză şi galactoză, localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire.
Intoleranţă la lactoză nu este acelaşi lucru cu alergia la lapte
Alimente care conţin lactoză
Deşi majoritatea asociază lactoza doar cu laptele şi derivatele din acesta, există alimente la care nu v-aţi fi aşteptat să o conţină şi care ar trebui evitate în cazul în care aveţi simptomele specifice acestei afecţiuni. Printre acestea se numără:
- pâinea, cerealele
- supele la plic
- sosurile (ketchup, maioneză)
- muştarul
- margarina
- produsele de patiserie sau mezelurile preambalate
Ştiaţi că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul şi nu mai produce intoleranţă? În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurată (mozzarella, ricotta etc.), trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.