Știm cu toții că bucătăria franceză este cunoscută ca fiind deosebit de rafinată și sofisticată. Cordon Bleu, foie gras, macarons, madeleine, eclairs sau profiterole, acestea sunt doar câteva dintre preparatele care fac cinste unui amalgam ceresc al culturii, tradiției și eleganței franțuzești. Cu resurse infinite, dragoste pentru arome delicioase și iubire pentru mâncare, francezii transformă fiecare preparat într-o sărbătoare. Gastronomia lor are o influență incredibilă asupra celorlalte arte culinare ale lumii, mai ales că a fost desemnată ca având un “patrimoniu cultural intangibil”. Oameni de pretutindeni au împrumutat obiceiurile și tradițiile franțuzești, iar unul dintre punctele de referință este servirea micului dejun. Spre deosebire de alte obiceiuri europene, francezii își încep ziua într-un mod simplu și delicat.
Alimente preferate de francezi la micul dejun
Dincolo de tehnicile și ingredientele care duc la un rezultat bogat în arome, francezii consideră mâncarea un mod de viață. Așadar, preparatele cu care își încep ziua sunt unele tradiționale și complet diferite de altele savurate de europeni la micul dejun. În mod obișnuit, francezii servesc dimineața produse proaspete de patiserie, tartine, dulceață și unt. Este preferată pâinea proaspătă cu gem și unt, fiind apreciate pâinea de tip baghetă sau cea campagne făcută la țară. Copiii servesc pain au chocolat, iar în zilele speciale ori în weekend se mănâncă croissante sau tarte. Dacă vrei să respecți stilul franțuzesc, ai grijă ca dimineața să nu consumi mai mult de două croissante și să le servești simple, cu gem sau scufundate în cafea, în nici un caz cu unt.
Micul dejun al francezilor este foarte light, iar o versiune ceva mai apropiată de ceea ce cunoaștem cu toții putem găsi doar în zonele de provincie. Uneori, se pot consuma salate, cartofi la cuptor, omletă cu brânză, ouă prăjite sau clătite. Dacă vrei să-ți începi dimineața în stil franțuzesc comandă mâncare online, și află din sugestiile de mai jos ce ar fi mai potrivit să servești ca să te apropii cât mai mult de mesele servite în Paris ori alte regiuni ale Franței.
Fructele și iaurtul, elemente moderne pentru le petit déjeuner
Pe măsură ce mulți experți nutriționiști au catalogat micul dejun francez ca fiind mic și dezechilibrat, oamenii au încercat să remedieze această situație. Prin urmare, francezii au introdus în meniu și porții de fructe pe lângă pâinea servită cu unt și gem. În anotimpul rece sunt consumate în special fructele din conservă, iar în celelalte perioade ale anului se mănâncă fructe proaspete, dar nu într-o cantitate foarte mare. De exemplu, o masă tradițională de dimineața poate include 3-4 felii de piersici.
Un element recent introdus în meniul obișnuit este și iaurtul. Din nou, îngrijorarea referitoare la alimentația deficitară pentru cea mai importantă masă a zilei a făcut ca francezii să introducă în meniu și iaurtul. Pentru a rectifica deficiențele dietetice, dimineața se servește și o cană de iaurt lichid sau un bol de iaurt cremos, simplu ori cu aromă de fructe.
Cafeaua, nelipsită de la masa de dimineață
Francezii își încep dintotdeauna ziua cu cafea. Această băutură face parte din ritualul lor matinal, mai ales că servesc adesea croissantele îmbibate în cafea cu lapte. Pentru cei mici, micul dejun franțuzesc include ciocolată caldă.
Deși în topul preferințelor francezilor se află cafeaua, espresso sau cu spumă de lapte, dimineața se mai pot servi și sucuri proaspete de portocale ori grapefruit. Deși în Franța nu putem vorbi despre o adevărată cultură a ceaiului, uneori se mai consumă la micul dejun și ceaiuri de mentă, tei, mușețel ori verbina. În general, ceaiul care se găsește în cafenelele franțuzești este foarte des consumat de turiștii care vizitează Franța.
Micul dejun franțuzesc este considerat perfect de mulți dintre cei care vor să aibă o siluetă precum cea a francezilor. Deși dimineața printre produsele de patiserie servite în Franța se mai pot regăsi și brioșe, madeleine sau chouquette, oamenii știu cum să-și răsfețe papilele gustative cu moderație, astfel încât să-și poată păstra un stil de viață sănătos.