Spălarea fructelor și legumelor este cea mai bună modalitate prin care poți reduce riscul de îmbolnăvire. Mulți dintre noi consideră că o simplă clătire cu apă a fructelor și legumelor este suficientă pentru a îndepărta murdăria, ceara și substanțele chimice de pe acestea. Specialiștii spun însă că spălarea numai cu apă nu este suficientă. Motivul? Fructele și legumele sunt tratate cu pesticide și cu fungicide pentru a rezista transportului și lungilor perioade în care stau pe rafturile magazinelor, substanțe care nu se elimină în urma spălării cu apă.
Apă caldă sau apă rece?
Oamenii de știință spun că o spălare temeinică a fructelor şi legumelor în apă caldă elimină mai multe substanţe toxice decât spălarea în apă rece. Prin spălarea cu apă rece sunt îndepărtate doar 80% dintre reziduuri.
De ce sunt utilizate pesticidele?
Potrivit Agenţiei Americane pentru Protecţia Mediului (EPA), pesticidele sunt folosite pentru a controla dăunătorii care pot fi purtători de boli, cum ar fi țânțarii, căpușele, șobolanii și șoarecii, dar și pentru a proteja recoltele de buruieni. Deși aceste substanţe sunt benefice pentru recolte, reprezintă un adevărat pericol pentru om, mai ales pentru categoriile mai sensibile, cum sunt copiii, bolnavii cronic şi vârstnicii.
Un număr mare de studii au arătat că există o legătură între expunerea la pesticide și o rată crescută de boli cronice, inclusiv cancer și diabet, boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, defecte la naștere și probleme de dezvoltare, în special la copii.
Apa cu sare sau cu oțet
Potrivit mai multor studii, o bună soluţie prin care pot fi îndepărtate pesticidele este spălarea fructelor şi legumelor cu apă sărată sau cu o soluție obținută din combinarea apei cu oțet.
Într-un studiu 1 publicat în Food Control, câteva legume au fost cufundate într-o soluție obținută din apă și oțet timp de 20 de minute și, de asemenea, într-o soluție preparată din sare și apă, pentru a elimina pesticidele. La finalul studiului, oamenii de știință au concluzionat că atât apa cu sare, cât și apa cu oțet (10% oţet şi 90% apă) ajută la eliminarea reziduurilor de pe suprafaţa fructelor și legumelor.
Apa cu bicarbonat de sodiu
Într-un studiu 2 recent, oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts, conduși de Lili He, au pulverizat pe mere tiabendazol, un fungicid, și un insecticid, ambele folosite în mod obișnuit în industria agricolă. După aceea, au cufundat merele într-o soluție preparată din apă și bicarbonat de sodiu. Aceștia au concluzionat că sunt necesare 12-15 minute pentru ca pesticidele utilizate în acest studiu să fie complet îndepărtate de pe mere.
Cum se spală corect legumele
- Pune într-un vas încăpător apă călduță.
- Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și oțet (1 lingură de oțet la 250 ml de apă) amestecă bine.
- Cufundă pentru câteva minute legumele. După aceea, scurge legumele de apă și clătește-le bine sub jet de apă călduță. Așează legumele pe un prosop de hârtie și așteaptă să se usuce.
O altă variantă ar fi să prepari o soluţie dintr-o lingură de sare de mare la o cană cu apă. Ține fructele sau legumele în acest amestec 5 minute, apoi clătește-le cu multă apă.
În cazul ciupercilor, există unele dezbateri în lumea culinară despre cum să cureți și speli ciupercile. Unii bucătari preferă să șteargă ciupercile cu un prosop umed. Specialiștii spun însă că indicat este ca ciupercile să fie curățate cu o perie de legume, cu peri vegetali, și apoi să fie clătite sub jet de apă. La final, ciupercile se pun la uscat pe un prosop de hârtie.
În cazul spanacului, al verzei şi salatei, este bine să îndepărtezi primele frunze, pentru că acestea intră în contact cu substanţele chimice.
Cum se spală corect fructele
Fructele care au coaja netedă, cum ar fi merele și cireșele, pot fi spălate într-o soluție obținută din bicarbonat de sodiu și apă sau oțet și apă, la fel ca și în cazul legumelor.
Afinele, zmeura și strugurii pot fi spălați sub un jet de apă călduță, apoi tapotate cu un prosop de bucătărie curat chiar înainte de a le consuma.
Deși instinctul poate îți spune să speli fructele de pădure după ce le cumperi, indicat este să nu faci asta, pentru că umiditatea accelerează apariția mucegaiului.
Sfaturi de care să mai ții cont
- Spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun înainte și după spălarea fructelor și legumelor.
- Când clătești fructele și legumele, ține-le sub jet de apă călduță.
- Clătește fructul sau leguma înainte de a-i îndepărta coaja, astfel încât murdăria și bacteriile să nu se transfere de pe cuțit pe fruct sau legumă.
Legumele și fructele cu cele mai puține pesticide
Din lista legumelor și fructelor cu cele mai puține pesticide fac parte: avocado, porumbul dulce, ananasul, mazărea congelată, ceapa, papaya, vânăta, sparanghelul, kiwi, varza, conopida, pepenele galben, broccoli, ciupercile.
Legume șii fructe cu nivel înalt de pesticide
Căpșunele, spanacul, nectarinele, merele, strugurii, piersicile, cireșele, perele, roșiilor, țelina și cartofii se numără printre alimentele care conțin foarte multe pesticide.
Sursa: doc.ro