CUM SE PREPARĂ ,,SPIRTUL DE OASE”

by Cristian Dobre

Spirtul de oase (Linimentum amoniatum) se poate prepara in mai multe variante, iar in randurile de mai jos veti gasi trei retete. Acesta este un remediu bun pentru boli reumatice, artroze, gonartroze (uzura cartilajului la genunchi cauzata de epuizarea lichidului sinovial vascos dintre cartilaje), sciatica, dureri musculare, dureri de oase, nevralgie.

1. Intr-o sticla se toarna 200 ml amoniac-solutie. Peste aceasta se adauga 400 ml de ulei de susan (puteti folosi si ulei de masline). Se agita foarte bine, energic. Separat, in alta sticla, se prepara un amestec de alcool cu uleiuri volatile: menta, eucalipt, ienupar, lavanda, rozmarin, cate 5 ml din fiecare. Se lucreaza cu 200 ml de alcool – in acesta mai pot fi dizolvate 2 fiole de xilina (clorhidrat de lidocaina) concentratie de 100 mg si 20 de ml vitamina A. Se amesteca bine ambele preparate-solutie. Se agita inainte de intrebuintare. (reteta este recomandata de Ioan Marcus, fitoterapeut din Aiud).

Se frectioneaza locul afectat de boala, de 1-2 ori pe zi, apoi se inveleste locul afectat de boala. Dupa frectionarea cu spirtul de oase, este indicata utilizarea unui unguent antireumatic sau a unui unguent cu gelatina (in caz de artroze, gonartroze).

2. Reteta dupa Farmacopeea Romana (ed. a VII-a) este: Se amesteca 75 ml ulei de floarea-soarelui (Oleum helianthi) si 25 ml amoniac solutie (Ammonium hydricum solutum).

3. O reteta dintr-o carte farmaceutica veche (spirt de oase): Se amesteca energic 720 g ulei de susan, 30 g acid oleic si 250 g amoniac-solutie 10.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments