Cum se prepară și care sunt beneficiile ceaiului de păpădie

by Cristian Dobre

Destul de putin popular, poate si din cauza gustului amarui usor neplacut, ceaiul de papadie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de papadie din care se prepara infuzia sunt bogate in fibre, proteine si glucide, dar si in vitamine si minerale: vitamina A, E, K, C si vitamine din complexul B.

Care sunt beneficiile ceaiului de papadie

Ceaiul de papadie te va ajuta sa elimini toxinele din organism, odata cu tot excesul de apa. Acest lucru are beneficii pe mai mult fronturi. Pe de o parte, ficatul si rinichii tai vor functiona la cote maxime si vei evita imbolnavirea acestora. Pe de alta parte, vei slabi incet si sigur, scapand de balonare, celulita si grasimea abdominala. Desigur, ceaiul nu poate actiona singur, ci impreuna cu o alimentatie corespunzatoare si mult sport.

Papadia elimina toxinele si de la nivelul pielii, actionand ca un antiseptic si antiinflamator. Poti trata acneea in forme usoare, punctele negre sau roseata, infectiile fungice usoare, iritatiile si eczemele. Ceaiul de papadie este recomandat de unii medici si pentru pacientii cu psoriazis sau dermatita seboreica, pentru calmarea simptomelor neplacute.

Avand proprietati antiiflamatoare, papadia poate preveni imbolnavirea, intrucat se stie ca multe boli apar ca o consecinta a procesului inflamator din organism.

La nivel digestiv, ceaiul de papadie combate constipatia, gastrita si poate calma indigestia sau toxiinfectiile alimentare. Mareste secretia biliara, regleaza tranzitul instestinal si dezechilibrele in ceea ce priveste pofta de mancare.

Ceaiul de papadie reduce nivelul de colesterol din sange. Un studiu facut in anul 2012 pe soareci arata cum ceaiul de papadie are proprietatea de reducere colesterolul „rau” (LDL-colesterol) din sange, precum si trigliceridele, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grasimilor.

Alte beneficii ale ceaiului de papadie se remarca la nivel cardiovascular:

•       imbunatateste circulatia sangelui

•       amelioreaza varicele si hemoroizii

•       reduce glicemia

•       creste diureza

Cum se prepara ceaiul de papadie

Infuzia se realizeaza din frunzele plantei, uscate natural. Se adauga o lingura de frunze in 250 de mililitri de apa clocotita.

Se pot bea pana la 2 cani de ceai de papadie pe zi. Pentru a evita, insa, eventuale efecte negative, discutati cu medicul inainte de administrare.

Unele persoane prefera sa fiarba toata papadia pentru a prepara ceai, in timp ce altele folosesc numai radacinile – indiferent de modul in care preferi sa folosesti planta pentru a face ceaiul, beneficiile sunt aceleasi.

Reactii adverse ceai de papadie

In general, ceaiul de papadie nu are reactii adverse, aceasta planta fiind una sigura pentru consum.

Exista, insa, si exceptii, uneori acest ceai cauzand reactii alergice. Papadia poate cauza si dermatita de contact, la persoanele care au sensibilitate din acest punct de vedere.

Ceaiul de papadie poate interactiona cu unele medicamente, printre care diureticele sau antibioticele. De aceea, e indicat sa citesti prospectul medicamentelor pe care le iei, dar si sa te consulti cu medicul tau cu privire la ceaiurile consumate.

Cum poti culege papadii pentru ceai

Nu are sens sa cumperi papadii pentru ceai in timpul sezonului cald, mai ales daca ai in propria gradina. Atat timp cat esti sigura ca papadiile pe care le vei culege nu sunt tratate cu substante toxice, le poti folosi fara probleme.

Spala bine papadiile dupa ce le culegi si apoi lasa-le sa stea 15-20 de minute intr-un vas cu apa. Abia apoi le poti folosi pentru a prepara ceai.

Daca ai de gand sa folosesti radacinile papadiilor, spala-le bine, taie-le marunt si apoi pune-le intr-o tava pe care o vei tine la cuptor, la 180 de grade, timp de 2 ore. Vei folosi apoi cate 1-2 lingurite de radacina pentru o ceasca de ceai.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments