- 1 kg de fructe
- 1 kg de zahar
- ½ de lamaie taiata felii
- 150 de mililitri de apa
- vanilie
Cum preparam dulceata de afine?
Pentru inceput vom face siropul. Punem apa si zaharul la incalzit. Amestecam pana cand se topeste zaharul.
Fierbem siropul pana cand acesta trece proba de fir: luam o picatura de sirop pe degetul mare si o atingem cu degetul aratator. Daca se formeaza un fir, este bine, siropul pentru dulceata de afine e gata.
Peste sirop adaugam fructele si jumatatea de lamaie taiata felii. Puteti adauga si un strop de vanilie, da un gust aparte dulcetii.
Folosind un recipient cu apa rece si un burete de vase. Imbibat in apa rece, stergem cu ajutorul buretelui marginea cratitei. In acest fel, evitam ca eventualele urme de zahar sa se caramelizeze si sa schimbe culoarea dulcetii de afine.
Din momentul in care dulceata da in clocot, reducem focul si o mai lasam sa fiarba doar 10 minute.
Lasam dulceata sa se raceasca pentru minimum 10 ore. O acoperim cu un servet sau cu un tifon ud.
Cea mai buna dulceata de afine
A doua zi, scurgem siropul si fructele le lasam deoparte. Punem siropul pe foc si-l mai lasam sa fiarba cateva minute, panca cand siropul se ingroasa si ajunge iar la proba de fir.
Se adauga fructele si se lasa totul sa dea in clocot.
Pregatim borcanele in care vom pune dulceata: ele trebuie spalate foarte bine si le punem in cuptor pentru 10 minute, la foc minim, inclusiv capacele.
Sub borcane punem o tava din inox sau le puteti pune direct pe aragaz, daca acesta este din inox, astfel incat socul termic sa nu sparga borcanele.
Umplem borcanele cu dulceata, strangem bine si capacele si dulceata noastra este gata. O putem pune in camara.
Sursa: pofta-buna.com