Daca vrei sa te bucuri de beneficiile plantelor medicinale, le poti recolta si conserva chiar tu. Menta, teiul, coada soricelului, arnica, busuiocul si altele asemenea se pot pastra o vreme indelungata daca sunt conservate in mod corect. Iata cum poti face acest lucru.
Recoltare
Plantele medicinale se recolteaza dimineata, pe timp uscat sau dupa amiaza, pana la apus. Pe de alta parte, plantele volatile ar trebui recoltate doar atunci cand vremea este innorata sau dimineata, inainte de rasarit.
Este recomandat sa smulgi doar frunzele sau florile (dupa caz) plantelor medicinale, insa daca vrei sa smulti cu tot cu radacina, asigura-te ca lasi in pamant cateva radacini sau ca mai ai seminte care sa asigure inmultirea plantelor si in anul urmator.Este bine ca recoltatea sa se faca totusi manual, prin rupere sau taiere cu o foarfeca speciala si nu prin smulgere.Recoltarea se face cu putin timp inainte ca plantele sa ajunga la maturitate pentru ca daca se intarzie prea mult momentul, acestea isi vor pierde o parte din proprietati.Dupa recoltare, plantele nu se spala, exceptie facand doar radacinile (daca este cazul) care se tin sub jetul de apa pentru a se indeparta resturile de pamant.
Conservare
Imediat dupa recoltare, plantele se intind pe un ziar, in aer liber, sau in casa, intr-o camera foarte bine aerisita si ventilata, dar nu inainte de a se indeparta toate corpurile si plantele straine.
Ele se pot taia marunt inainte de uscare sau se pot rupe in bucati mai mici, insa ideal este sa fie maruntite, mai ales daca urmeaza sa fie utilizate pe post de ceai. Exceptie fac florile (musetelul, de exemplu) si frunzele de tei.
Dupa uscare, plantele se ambaleaza in pungi de hartie , cutii de carton sau saci de panza. Evita sa depozitezi plantele in recipiente de plastic (pungi) pentru ca ele pot transpira si isi vor pierde astfel calitatile.
Dupa ambalare, recipientele se aseaza in locuri uscate, bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui, de umiditate si insecte.
Sursa: gradina.acasa.ro