Băutul vinului nu este un lucru aşa de simplu cum ar crede unii. Când alegi şi bei vinul trebuie să iei în considerare nu doar preferinţe, ci şi alimentele cu care urmează să însoţească băutura preferată de Bachus
Cum se bea vinul
În funcţie de culoarea lui, vinul trebuie aduc la temperatura potrivită. Vinul alb se păstrează la frigider o oră înainte de servirea lui, în timp ce cel roşu se consumă la temperatura camerei.
Dacă vinul are sedimente va trebui să îl decantaţi. Turnaţi băutura într-un alt recipient printr-o pânză, o sită finaă sau un filtru de cafea pentru a elimina orice impurităţi care vă pot împiedica să savuraţi vinul la adevărata sa calitate.
Folosind un pahar potrivit turnaţi băutura şi lăsaţi-o să respire pentru a permite aromelor să se îmbine o dată intrate în contact cu aerul.
Mirosiţi vinul pentru a inhala parfumul, deoarece gustul unui vin depinde foarte mult de mirosul său.
Luaţi o înghiţitura şi păstraţi-o în gură pentru câteva secunde. După ce îi gustaţi diferitele arome îl puteţi înghiţi uşor.
Un vin cu o aromă deosebită este Noble 5 de la Budureasca. Noble 5 este un decupaj creat din cinci soiuri nobile de struguri: Cabernet Sauvignon
Cum se potriveşte vinul cu alimentele
Ca să poţi savura sau servi un vin potrivit mesei sau cinei pe care urmează să o iei trebuie să ştii următoarele recomandări:
– Pentru aperitive se potrivesc vinurile albe şi seci
– La mâncărurile cu peşte se serveşte vin alb şi sec
– Mâncărurile cu carne de pasare se potrivesc cu vinurile albe şi seci
– Felurile de mâncăre cu carne de porc, vită sau vânat merg cu un vin roşu
– Platourile de brânzeturi se potrivesc de minune cu vinurile roşii
– Desertul se serveşte cu vinuri dulci şi aromate.
O colecţie de vinuri demidulci, perfecte pentru a fi savurate la desert,
Dupa acceptarea vinului de catre gazda, se poate incepe servirea oaspetilor in sensul acelor de ceasornic, dupa cum urmeaza:
– Daca exista un oaspete de onoare el sau ea trebuie servit primul.
– Femeile in varsta
– Femeile tinere
– Barbatii in varsta
– Barbatii tineri
In cazul in care se serveste un vin alb, sticla trebuie pusa in frapiera. In cazul unui vin rosu, sticla se asaza in fata gazdei pe o farfuriuta, cu eticheta indreptata spre el/ea.