În pofida progresului tehnologic și a schimbărilor din piața forței de muncă, interviul este în continuare cel mai important pas în procesul de angajare. Peste 90% din ofertele actuale de joburi în Buzău presupun cel puțin un interviu, sau chiar mai multe.
În baza interviului se iau decizii cruciale: angajatorul decide atât dacă vrea să te ia în echipă, cât și condițiile pe care ți le oferă, dar și tu decizi dacă îți dorești cu adevărat jobul. Mai mult decât atât, interviul reprezintă și un proces de negociere între tine și angajator.
Pentru a te ajuta să te pregătești cât mai bine de orice interviu, am solicitat sfaturi utile din partea specialiștilor de la agregatorul de joburi Jooble, pe care ți le prezentăm aici.
Studiază compania, brandul, produsele sau serviciile
Află cât mai multe despre companie și brand, precum și despre funcția pentru care aplici. Fă câteva căutări pe Google, verifică paginile de pe rețelele sociale și site-urile web de specialitate, discută cu foști sau actuali angajați. În primul rând, această mică cercetare te va ajuta să înțelegi dacă angajatorul este de interes pentru tine. În al doilea rând, îi va arăta potențialului tău angajator că ești dedicat și că iei lucrurile în serios când vine vorba de activitatea ta profesională. În plus, te va ajuta să te simți mai încrezător în timpul interviului.
Pregătește o listă cu întrebări
Fă o listă cu tot ce te interesează despre angajator și despre locul de muncă. Folosește apoi această listă pentru a formula o serie de întrebări pe care le vei folosi în timpul interviului. Încearcă să formulezi cel mult 5-6 întrebări, deoarece probabil vei avea foarte puțin timp pentru a le pune. Memorizează întrebările – dacă aduci lista cu tine, vei părea neprofesionist. Arătându-ți interesul și punând întrebările potrivite, îți vei demonstra latura ta curioasă și proactivă, ceea ce constituie întotdeauna un avantaj.
Pregătește și răspunsurile tale
Dacă studiezi un pic subiectul, vei descoperi rapid că majoritatea întrebărilor puse de angajatori în timpul interviurilor se încadrează în aceleași categorii și sunt foarte asemănătoare în esență, chiar dacă formularea poate fi diferită de la un caz la altul. Aceasta se referă la întrebări precum „De ce vrei să lucrezi pentru noi?” sau „Unde te vezi peste cinci ani?” Există o mare probabilitate ca aceste întrebări să îți fie puse și ție. Te va ajuta foarte mult să faci câteva sesiuni de joc de rol, pentru a exersa răspunsurile tale la fiecare tip de întrebare – astfel îți vei mări încrederea în sine și vei putea oferi răspunsuri rapide și bine formulate.
Exersează-ți limbajul corpului
Aceasta este una dintre cele mai importante părți ale pregătirii pentru un interviu. Un limbaj adecvat al corpului poate face diferența între succes și eșecul total. Creează-ți deprinderea să stai cu umerii drepți, să ai o postură pozitivă și prietenoasă, să strângi ferm mâna atunci când te saluți și să menții contactul vizual pe toată durata conversației.
Aspect exterior corespunzător
Imaginea ta personală este foarte importantă, mai ales în timpul interviurilor. În funcție de companie și de rol, încearcă să identifici codul vestimentar care este așteptat de la tine și respectă-l cu strictețe. Acest lucru va arăta seriozitate și pregătire din partea ta.
Ajungi la timp și vii pregătit
Regula de aur este să ajungi mai devreme, dar nu prea devreme – ideal, cu zece minute înainte de începerea interviului. Asigură-te că mergi la toaletă chiar înainte de interviu, pentru a evita surprize neplăcute și deconectează telefonul mobil înainte de a intra. Trebuie să ai la îndemână CV-ul tău în 2 exemplare, precum și un pix și hârtie pentru a lua notițe. Refuză politicos ofertele standard de băuturi răcoritoare sau mâncare – recrutorul nu este interesat să te vadă cum mănânci sau bei.
Fii deschis la minte, sincer și politicos
Aceste trăsături personale sunt întotdeauna căutate de recrutori și angajatori. Nu refuza nicio propunere legată de muncă din start – mai bine cere o perioadă de timp pentru a evalua oferta. Nu minți niciodată în timpul unui interviu – minciunile tale vor fi inevitabil descoperite în viitor, dăunându-ți atât ție, cât și angajatorului. În plus, fiind sincer în privința experienței și a așteptărilor tale, vei construi o bază sănătoasă pentru relația ta viitoare cu angajatorul.
Nu în ultimul rând, a fi politicos este o calitate care devine din ce în ce mai rară în ziua de azi, ceea ce o face să fie foarte apreciată de angajatori și de colegi deopotrivă.