Specialistii de la nhs.uk au elaborat 12 sfaturi pentru a pierde in greutate intr-un mod sanatos, care sa nu afecteze corpul, iar procesul sa se deruleze natural, fara efort.
1. Nu sariti peste micul dejun
Daca sariti peste micul dejun nu faceti decat sa omiteti portia de nutrient necesari pentru a functiona normal pe parcursul zilei. In plus, creste riscul de a lua prea multe gustari pe parcursul zilei pentru ca foamea apare mai devreme sau mai tarziu.
2. Mancati mese regulate
Daca mancati la ore regulate pe parcursul zilei caloriile vor fi arse intr-un ritm mai rapid. In plus, astfel este redusa tentatia de a gusta din alimentele bogate in grasimi si in zahar.
3. Consumati multe fructe si legume
Fructele si legumele contin putine calorii si grasimi si sunt bogate in fibre, adica cele trei elemente necesare pentru a slabi. In plus, contin multe vitamine si minerale.
4. Fiti activi
A fi activ este esential pentru a pierde in greutate si pentru a o mentine ulterior. Pe langa beneficiile aduse sanatatii, exercitiile fizice ajuta la arderea excesului de calorii care nu pot fi pierdute doar prin dieta. Este important sa gasiti o activitate fizica care va place, care vi se potriveste si pe care o puteti include cu usurinta in rutina, astfel incat sa nu fie un efort.
5. Beti multa apa
Oamenii confunda uneori setea cu foamea. Puteti ajunge sa consumati calorii in plus cand aveati nevoie doar de un pahar cu apa.
6. Consumati alimente bogate in fibre
Alimentele care contin fibre va ajuta sa va simtiti plin, ceea ce este necesar pentru a reusi sa pierdeti in greutate. Fibrele se gasesc in fructe, legume, ovaz, paine integrala, orez brun, paste, fasole, mazare si linte.
7. Cititi etichetele alimentare
Intelegerea informatiilor de pe etichetele alimentare va pot ajuta sa faceti alegeri mai sanatoase. De exemplu, daca cititi numarul de calorii ale unui aliment, va puteti da seama cum se incadreaza in cantitatea zilnica pe care ati stabilit-o.
8. Folositi o farfurie mai mica
Farfuriile mici va pot ajuta sa mancati portii mici. Daca folositi in general vase mai mici, va veti obisnui treptat ca si cantitatea de mancare sa fie pe masura lor. Dureaza aproximativ 20 de minute ca stomacul sa ii transmita creierului ca este plin, asa ca mancati incet si opriti-va inainte de a avea senzatia de plin.
9. Nu va abtineti din a manca ceea ce va place
Daca nu mai mancati deloc anumite alimente care va plac, nu veti face decat sa poftiti mai mult la ele. Este in regula sa le consumati ocazional, atata timp cat ramaneti in limita zilnica a caloriilor.
10. Nu depozitati acasa alimente pe care nu vreti sa le consumati
Daca incercati sa nu mai consumati zilnic ciocolata, bauturi dulci, sau orice alt tip de mancare nesanatoasa, nu o tineti acasa. Puteti sa gasiti alternative sanatoase, cum ar fi fructe, prajituri cu ovaz, floricele nesarate si suc de fructe.
11. Reduceti alcoolul
Un pahar de vin poate sa contina mai multe calorii decat o bucata de ciocolata. In timp, cantitatile mari de alcool pot contribui cu usurinta la cresterea in greutate.
12. Planificati-va mesele
Incercati sa va planificati micul dejun, pranzul, cina si gustarile pentru intreaga saptamana. Un sfat util ar fi sa va faceti saptamanal o lista de cumparaturi.
Sursa: ziare.com