Ingrediente
- 500 g afine
- 1 litru apă
- 500 g zahăr
- zeama de la ½ lămâie
Preparare
1. Alegi afine bine coapte, pe care le speli și le lași să se scurgă în strecurătoare.
2. Fierbi apa timp de 5 minute, împreună cu afinele. Strecori fructele și le pasezi prin sită.
3. Pui din nou la fiert apa în care au fiert fructele împreună cu piureul de afine pasate și zahărul.
4. Când siropul începe să se îngroașe, torni zeama de lămâie, stigi focul și îl torni fierbinte în sticle mici, de 300 ml, în prealabil spălate și sterilizate. Înfiletezi capacele și lași siropul să se răcească sub pături, în acest fel sterilizându-se.
Sfatul meu
Prepară cât mai mult sirop de afine. Deși prin fierbere se distrug o parte din vitamine, siropul de afine rămâne bogat în vitamina A. Afinele conțin o substanță numită mirtilină care ajută mult la păstrarea acuității vizuale. De aceea, în fiecare lună de iarnă, fă o cură cu astfel de sirop: bea 2 linguri de sirop diluat cu apă minerală.
Cu sirop de afine poți să stropești clătitele, brioșele cu fructe sau îl amesteci cu apă și gelatină transparentă și îl folosești ca glazură pentru torturi sau tarte. Colorează ispititor, în nuanțe de violet pal, o cremă de vanilie la pahar, pe care o decorezi cu dulceață de afine. Frișca pentru decorarea unui tort devine rozalie o bați împreună cu 1-2 linguri de sirop de afine, caz în care va trebui să încorporezi conținutul unui plic de întăritor.
Conservă prin congelare afine pentru prăjituri sau prin uscare, pentru prăjituri sau ceai.
Sursa: carticica.ro