Bananele – fructe din tarile tropicale
Bananele sunt fructe perisabile, în doar cateva zile pot trece de la culoarea galben intens la maro închis sau negru (cand nu mai sunt bune pentru consum).
Pentru a pastra bananele proaspete mai mult timp este indicat sa învelesti cotorul bananei într-o folie de plastic, astfel se va încetini procesul de degradare al acestui fruct. Prin acest procedeu simplu, banana poate rezista la frigider timp de 7-8 zile.
Avocado în punga de hartie
Avocado este un fruct care trebuie consumat bine copt deoarece atunci are un gust placut, dulce si cremos. Daca se consuma necopt gustul sau va fi putin amar si neplacut. Daca este tinut într-o punga de hartie la temperatura camerei un avocado necopt se poate coace usor, iar apoi pentru a rezista proaspat mai mult timp trebuie tinut la frigider într-o punga de polietilena. Un avocado necopt este ferm la atingere, iar daca vei apasa destul de tare pe el nu se va deforma.
Capsuni delicioase
Pentru a le pastra în stare buna mai mult timp în primul rand trebuie alese capsunile care nu sunt deja deteriorate, moi sau cu mucegai. Mucegaiul degradeaza destul de rapid aceste fructe, mai ales ca sunt si foarte perisabile.
Pentru a rezista în stare proaspata mai mult timp capsunile se tin în ladite de lemn sau cutii de carton care au multe orificii ce permit sa intre aerul pentru ventilatie. Capsunile se pot depozita la frigider dar în straturi, cu prosop de hartie sub capsuni, între straturi, ideea este ca hartia sa absoarba excesul de umiditate.
Broccoli si telina se tin în apa cu o punga de polietilena pe partea superioara pentru mentinerea umezelii
Aceste legume se pot pastra în stare proaspata sau congelate la frigider. Tulpina de broccoli se pune într-un pahar cu apa, iar partea superioara trebuie stropita cu apa astfel încat sa fie umeda permanent. În cazul conopidei se procedeaza la fel ca la broccoli.
Boabele struguri se spala, se scurg de apa, se pun în pungi din care se scoate aerul si se închid ermetic, apoi se pun la congelator
Cum mentinem strugurii proaspeti mai mult timp?
Strugurii se depoziteaza cu ciorchinele pe coli de hartie în tavi sau cutii. La frigider boabele de struguri pot fi tinute în pungi de polietelina închise, folie de plastic, sau congelate.
Cum pastram usturoiul sau ceapa în stare proaspata mai mult timp?
Ceapa trebuie sa fie bine uscata, apoi se depoziteaza în cutii de lemn, saci de rafie, cosuri de rachita sau în pungi de hartie cu gauri care sa permita ventilatia.Usturoiul se pastreaza la fel ca ceapa sau poate avea cozile împletite si manunchiurile astfel realizate agatate în cui într-un loc uscat si bine aerisit. Indicat este ca la 2-3 saptamani sa se verifice marfa, sa se sorteze bulbii buni de cei degradati, sa se arunce bulbii care s-au stricat pentru ca la final pierderile sa fie minime.
Ceapa si usturoiul nu se tin niciodata în pungi de plastic deoarece un astfel de material nu permite patrunderea aerului si eliminarea umezeli si astfel legume ajung destul de rapid sa se degradeze sau sa putrezeasca.
Sursa: sanatate.bzi.ro