Intoxicatia alimentara reprezinta o afectiune acuta, aparuta ca urmare a consumarii unui aliment alterat sau infestat cu microbi sau diverse toxine. Conform studiilor de specialitate aceasta afectiune, in majoritatea situatilor, este o afectiune usoara, simptomele disparand in maxim o saptamana. In literatura de specialitate aceasta afectiune se regaseste sub denumirea de toxiinfectie alimentara ceea ce sugereaza foarte clar sursa de aparitie, dezvoltare si manifestare a boli.
Sursele de infestarea si declansare a intoxicatiei alimentara sunt: Colectivitati foarte aglomerate care pot declansa o epidemie (mediu scolar, crese, gradinite, sate de vacanta, nunta, cantine, restaurante,etc). Virusul Norwalk, rotavirusurile, anumiti adenovirusi, virusi care pot contamina alimentele. Legume, fructe, alte vegetale care in timpul ciclului vegetal sunt irigate folosind apa infestata sau ingrasaminte naturale contaminate cu diversi microbi, bacteri, toxine, etc. Alimente alterate cu termen de valabilitate depasit sau depozitate in conditi impropii, fapt ce favorizeaza crearea unui mediu favorabil dezvoltarii unor microorganisme patogene.
Alimentele cu riscul cel mai mare sunt: ouale sau preparatele pe baza de oua (produse de cofetarie sau patiserie, creme, inghetate, diverse aperitive pe baza de maioneza), lactate crude (nefierte sau nepasteurizate), mezelurile, fripturile in sange sau scoicile. Cel mai adesea aceste infectii sunt determinate de salmonella, shigella, Camptylobacter, Clostridium perfringens, Yersinia. O sursa de infectie o poate reprezenta insusi bucatarul mancarii. In cazul in care persoana care gateste este infestata cu toxina unui stafilococ, aceasta va transmite boala in cazul in care are o leziune la nivelul pielii. Persoanele cele mai predispuse a suferii intoxicatii alimentare sunt: copii, varstnici, persoanele cu probleme imunologice, femeile insarcinate, etc.
In general perioada de manifestare a simptomelor este la 12-16 ore de la ingerarea alimentelor infestate, cu exceptia situatilor in care intoxicatia este declansata de stafilococ. In aceasta situatie simptomele intoxicatiei se manifesta in maxim 2 ore de la ingerarea alimentului infestat. Simptomele prin care se manifesta intoxicatia alimentara sunt: Dureri foarte intense in zona abdominala. Crampe abdominale. Greturi si stari de voma. Stari febrile, insotite uneori de frisoane. Diaree cronica. Deshidratarea rapida a pacientului ca urmare a manifestari simptologiei enuntate mai sus.
In general boala fiind acuta, tratamentul este usor, simptologia ameliorandu-se in cateva zile. Daca forma este usoara si bolnavul are un sistem imunitar foarte bun boala dispare rapid. In cazuri mai grave se administreaza: medicamente antispastice pentru atenuarea durerilor abdominale; medicamente pentru incetinirea tranzitului intestinal; medicamente antiseptice pentru accelerarea procesului de vindecare si prevenire a bolilor;
Antibioticele se administreaza doar sub supraveghere medicala si la recomandarea medicului.
Dintre intoxicatile alimentare cele mai grave amintim: Gastroenterita: aceasta afectiune se manifesta prin inflamarea mucoasei stomacale, originea infectiei fiind fie virala, fie bacteriana. Ea se dobandeste prin consumul de apa sau alimente infestate, ori nerespectarii normelelor de igiena personala si consumarea de hrana fara a ne spala pe maini. Din punct de vedere al simptomelor aceasta se manifesta prin:diaree severa, crampe si dureri abdominale foarte intense, stari de voma, febra. Simptomele debuteaza brusc. Tratamentul merge de la hidratare (pentru formele usoare), pana la spitalizare (in situati cronice).
Botulism: este o toxiinfectie alimentara deosebit de grava, datorata bacteriei Clostridium botulinum. Sursa de infectie: alimentele din conserva, mezeluri, fie preparate in casa, fie achizitionate din comert. Pentru a va imagina si mai bine efectul toxinei care provoaca aceasta afectiune ganditi-va la un singur aspect: aceasta toxina este folosita pentru producerea de arme bacteorologice si chimice. Simptomele cele mai uzuale sunt: senzatia de uscaciune in gura, tulburari de vedere, probleme digestive grave. In cazul in care pacientului nu i se acorda ingrijirile medicale de care are nevoie in scurt timp de la infectie se instaleaza paralizia. Recuperarea se face dupa aproximativ 2-4 saptamani.
Intoxicatia alimentara este o afectiune care poate fi evitata foarte usor respectand cateva reguli simple: Respectarea normelor de igiena personala si colectiva, in special inainte de a lua masa. In momentul achizitionarii alimentelor sa fim deosebit de atenti la termenul de valabilitate a produsului, precum si la ambalaj si conditiile de depozitare si prezentare. Sa cumparam produse proaspete, marcate conform normelor si fara a prezenta urme de alterare (miros, culoare,etc). In cazul produselor gatite sa fim atenti pe parcursul pregatiri lor, dar si a conditiilor de depozitare si depozitare in spatii speciale pentru a nu se altera.
Sursa: sanatate.bzi.ro