Cum să faci curățenia generală de primăvară fară prea mult stres

by Cristian Dobre

La început de primăvară e bine să faci o curățenie generală pentru a înlătura murdăria și urmele de praf din cele mai ascunse colțisoare ale casei tale. Curățenia de primăvară nu te va mai speria însă după ce vei descoperi câteva trucuri care îți vor face munca mai ușoară și mai rapidă.

Spală geamurile cu apă și săpun

Un amestec făcut din apă și săpun lichid va curăța fără probleme geamurile și pe interior și pe exterior. Folosește o cârpă moale pentru a spăla geamurile, dar și una uscată, cu care le vei șterge la final, pentru a te asigura că se usucă fără urme.

Spală draperiile și pune-le la loc imediat

Draperiile adună mult praf de-a lungul timpului, pe care îl poți îndepărta cu ajutorul aspiratorului. Pentru împrospătarea mirosului acestora, spală-le folosind un program scurt al mașinii de spălat și apoi pune-le la loc, înainte să se usuce. Draperiile se vor usca stând la geam și nu va fi nevoie să le calci.

Aerisește pernele și păturile

Pernele și păturile au nevoie să fie aerisite după iarna lungă. Scoate-le pe balcon sau în curte și lasă-le o zi întreagă în aer liber pentru a se aerisi.

Curăță mobila cu un produs sub formă de cremă

Un produs sub formă de cremă va curăța mobila în profunzime, dar totodată va hidrata lemnul, oferindu-i o strălucire aparte, fără să fie nevoie să folosești apoi o ceară pentru luciu.

Folosește clor pentru îndepărtarea mucegaiului

Dacă în încăperile în care ai probleme cu umiditatea (baia, beciul) a apărut mucegaiul, îndepărtează-l folosind o cârpă îmbibată într-un amestec făcut din clor și apă. Lasă apoi geamurile deschise pentru ca peretele cu probleme să se usuce rapid în mod natural.

Curăță veiozele și lustrele cu rola pentru scame

Abajururile de la veioze, lampadarele și lustrele care sunt din material textil pot fi curățate cu ajutorul unei role pentru scame, care va îndepărta atât praful, cât și murdăria.

Curăță cuptorul cu amoniac și bicarbonat de sodiu

Dacă în cuptor sunt pete de grăsime arsă, aplică pe zonele respective amoniac. Apoi, aplică pe toată suprafața de jos a cuptorului bicarbonat de sodiu și câteva picături de oțet. După ce reacția chimică efervescentă are loc, folosește o lavetă umedă și îndepărtează murdăria. Clătește apoi cu o lavetă curată și apă.

Curăță frigiderul cu bicarbonat de sodiu și oțet

Un amestec preparat din 2 linguri de bicarbonat de sodiu și ¼ cană de apă este ideal pentru spălarea frigiderului. Clătește apoi cu un amestec făcut dintr-o parte de oțet de mere și trei părți de apă și frigiderul tău va străluci.

Îndepărtează petele de pe suprafețele de inox cu lămâie

Suprafețele din inox din baie și bucătărie precum bateria de la chiuvetă ori plită din inox pot fi curățate rapid cu o jumătate de lămâie. Aciditatea din zeama de lămâie va îndepărta petele și va lăsa suprafețele strălucitoare.

Curăță tacâmurile cu apă și săpun și lustruiește-le cu oțet

Umple un lighean cu apă caldă în care vei dizolva săpun lichid. Lasă tacâmurile să se înmoaie, apoi spală-le pe toate, clătește-le și șterge-le, pe fiecare în parte, cu o cârpă îmbibată în oțet.

Folosește o racletă pentru geamuri pentru îndepărtarea firelor de păr de pe mochete

Firele de păr, fie ale tale, fie de la animalul de companie, sunt foarte greu de îndepărtat de pe mochetă. O racletă pentru geamuri te va ajuta să îndepărtezi orice fir de păr de pe mochetă.

Scapă de dezordinea din locuința ta și de obiectele inutile

Există o regulă simplă pe care o poți folosi pentru a scăpa de dezordinea din casa ta. Dacă nu ai folosit ceva în ultimele 6 luni, atunci ar trebui să iei în considerare să arunci acel obiect. Singura excepție de la această regulă sunt obiectele sezoniere și hainele pe care le porți în anumite anotimpuri.
Separă lucrurile și pune-le pe categorii: „de păstrat”, „de donat” sau „de aruncat” și etichetează cutiile cât mai clar, ca să eviți să arunci în acest fel, din greșeală, obiecte pe care ai vrea să le păstrezi.

Curăță covoarele în profunzime

Vei fi surprinsă să vezi cât de multă murdărie, cât de mult praf și păr se află în covorul tău. Acest lucru e mai probabil să se întâmple în dormitoare și în încăperile unde mănânci, acolo unde nu muți foarte des piesele grele de mobilier atunci când faci curățenie.
O curățare în profunzime, cu un șampon special pentru covoare sau țesături, va readuce la viață culorile și texturile covoarelor tale preferate. Folosește înainte de șamponare un aspirator cu putere mare, care să atragă tot praful și toată murdăria sau angajează un profesionist ca să le redea covoarelor tale strălucirea pe care și-au pierdut-o.

Îndepărtează părul animalelor cu mănuși de cauciuc

Animalele de companie sunt îndrăgite de cei din familie, dar amenințarea vine atunci când știi că trebuie să îți menții locuința curată. Câinii și pisicile, în special, își lasă părul peste tot. Aici îți vine în ajutor o pereche de mănuși de cauciuc.
Datorită materialului din care sunt fabricate și datorită fricțiunii pe care o creează, firele de păr de la animale se vor lipi de mănușile de cauciuc, precum cele de menaj. Așa că, dacă vrei să cureți părul de pe canapeaua ta preferată, perdelele, draperiile sau lucrurile de pe pat, poți avea încredere în mănușile de menaj din cauciuc.

Frigiderul se curăță și cu pastă de dinți

Știm cu toții că nu ne spălăm frigiderul pe cât de des ar trebui. Asta înseamnă că petele, resturile de mâncare și apă se pot depune în anumite zone. Pentru a scăpa de murdărie, vei avea nevoie de câteva lucruri: primele două sunt o periuță de dinți și o pastă de dinți.

Substanțele chimice din pasta de dinți vor ajuta la îndepărtarea petelor cu ușurință, iar periuța de dinți te ajută să freci mai bine și mai țintit, în sensul că ajungi în locurile greu accesibile.
După ce ai curățat frigiderul, este timpul să scapi de mirosurile neplăcute. Taie o lămâie în jumătăți și pune cele două bucăți în frigider: una pe raftul cel mai de sus, iar cealaltă pe raftul de jos. Lămâia va absorbi în mod natural orice mirosuri neplăcute și va da frigiderului tău un miros plăcut, proaspăt.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments