CUM RECUNOAŞTEM OREZUL SINTETIC

by Cristian Dobre

Omenirea a fost cel putin socata de stirile despre ouale false produse in China. Din pacate, acest lucru este urmat de un alt fapt, similar, la fel de generator de neliniste si teama pentru viitorul nostru, ca oameni care doresc sa isi perpetueze specia cat mai mult in timp. Aproape pretutindeni in lume, presa a raspandit vestea despre orezul chiezesc din „plastic”. Si din acest motiv, este recomandat sa citim cu atentie etichetele de pe produsele pe care le cumparam, pentru a evita eventuale deteriorari ale sanatatii.

Numeroase ziare din Asia au scris ca acest tip de orez sintetic ar fi originar din China, dar a fost gasit mai intai in partea de sud a Indiei. Mai mult decat atat, „misteriosul” produs a fost distribuit rapid in tari asiatice, precum India, Vietnam si Indonezia. Acest tip de orez artificial este amestecat cu orez normal – ceea ce evidentiaza clar intentia de frauda, de inselatorie cu iz criminal a producatorilor – si poate fi gasit in multe marci comerciale binecunoscute. Prin urmare, este foarte dificil de observat diferenta pentru a-l putea evita.

Cei care au consumat orez sintetic sustin ca s-au confruntat cu probleme digestive. Mai explicit, acesta orez este format dintr-un mix de cartofi, cartofi dulci si rasini sintetice, care pot avea efecte negative si chiar toxice asupra sistemului gastrointestinal, potrivit expertilor. In plus, mass- media au raportat ca orezul fals a fost pe piata pentru o lunga perioada de timp si ca aceasta ar fi aparut pentru prima data in Shaanxi si Taiyuan (China). Insa, din cauza asemanarii sale cu orezul normal, consumatorii nu pot observa diferenta.

Totusi, oare putem evita acest orez din „plastic”? In general, este foarte dificil de observat deosebirea dintre orezul normal si cel fals atunci cand il cumparam din magazine. Cu toate acestea, putem face macar urmatorul test la domiciliu. Atunci cand fierbe, orezul fals are un gust caracteristic, diferit de cel normal, iar atunci cand este expus la caldura se arde ca plasticul, de unde si denumirea neoficiala.

Din nefericire, vorbim doar despre un caz, insa numai daca studiem cu atentie etichetele produselor alimentare din magazine ne putem da seama ca ne aflam in fata unui fenomen planetar in plina expansiune si ca, practic, nimic din ceea ce cumparam si mancam nu mai este suta la suta natural!

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments