Epilepsia este o afectiune neurologica în care anumite zone din creier descarca haotic impulsuri. Apar crize, unele majore, greu de gestionat. Cand ambele emisfere sunt cuprinse de valuri de impulsuri, starea de constienta se pierde. Trebuie sa stiti cum sa ajutati eficient o persoana care trece printr-o criza de epilepsie.
Pastrati-va calmul. Criza poate fi severa, cu spasme ample, cu expectoratii, cu cazatura puternica. Respirati adanc si interveniti prompt. Daca observati ca persoana tinde ca cada, prindeti-o si lasati-o usor pe jos, sa nu se loveasca. O pozitie laterala poate fi deosebit de utila, pentru a nu aspira continut din stomac, în caz de varsatura. Persoana în criza trebuie lasata într-o pozitie lejera. Nu blocati spasmele cu bratele, ci lasati criza sa se desfasoare natural.
Asigurati-va ca persoana nu are ceva strans pe gat sau torace si poate respira bine. Nu-i introduceti nimic în gura! Cu atat mai putin degetele. Limba nu si-o poate înghiti nimeni. În schimb, o contractie puternica a mandibulei poate cauza o muscatura severa. Uitati-va la un ceas si vedeti cate minute tine criza. La peste 5, sunati imediat la 112. Veti suna si daca exista sufocare, cianoza (tendinta de albastrire a tesuturilor periferice) sau daca persoana s-a lovit si sangereaza. În cazuri izolate, o criza severa poate genera stop cardiorespirator. Veti verifica respiratia, pulsul la carotide, iar în caz de lipsa a acestor elemente veti începe imediat masajul cardiac extern si altcineva va anunta serviciul 112.
De cele mai multe ori, persoana îsi revine spontan. Stati aproape, calmati-o, oferiti-i apa, asigurati-va ca respira bine. Daca persoana sau anturajul nu stie nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandati prezentarea la un spital de neurologie, fara întarziere. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absente, fiti aproape si ramaneti vigilenti.
Sursa: sanatate.bzi.ro