O alimentatie dezechilibrata in timpul zilei obliga stomacul sa ceara de mancare la ore tarzii din noapte. Iar aceasta duce, printre altele, la aparitia nesuferitelor kilograme in plus. Ca sa rezolvi problema, invata sa mananci echilibrat. Regula de baza a unei alimentatii sanatoase spune ca fiecare dintre noi trebuie sa manance trei mese principale pe zi si doua gustari, la 10.00 si la 17.00. Meniul de peste zi, dusman al ciugulelilor de peste noapte, ar trebui sa fie compus din mic-dejun, o masa de pranz care sa contina: fie o felie de piept de curcan / fie friptura de vita / peste la gratar sau pe teflon.
Cina nu trebuie luata tarziu, nutritionistii recomanda cel tarziu ora 19.00, si trebuie sa cuprinda salate de cruditati ori legume inabusite. Gustarile intre mese sunt binevenite. Pentru cea de la ora 10.00, opteaza pentru un fruct ori un pahar cu suc de fructe proaspat stors, suc de rosii. Pentru gustarea de la ora 17.00, alege un iaurt sau o branzica de casa ori cativa biscuiti integrali. Daca nevoia de dulce este foarte mare poti consuma o tableta de ciocolata neagra.
Daca totusi ti se face foame si nu poti adormi. Important e sa faci diferenta intre foame si pofta de “ceva bun”. In primul caz, foamea devine din ce in ce mai intensa si nu te duce gandul la un anumit aliment. O poti potoli cu orice aliment. Daca simti nevoia sa mai rontai ceva dupa cina, tarziu noaptea, alege gustari usoare: un iaurt sau un pahar cu lapte degresat, un cub de branza slaba, 2-3 batonase de legume crude, o mana de nuci, seminte sau alune fara sare, 2-3 biscuiti cu cereale. Mic dejun care alunga gustarile…de la miezul noptii: Lapte+piersici+musli+alune / Iaurt+fructe uscate+paine neagra+sunca.
Sursa: sanatate.bzi.ro