CUM PROTEJAM SMOCHINUL PE TIMP DE IARNA

by Cristian Dobre

Smochinul este un arbore specific regiunii Mediteranei. Pe langa regiunile cu o clima calda, smochinul poate fi crescut si in tarile cu clima temperata. In acestea din urma, iarna se impun masuri de protectie astfel incat planta sa aiba sanse de a supravietui.

In functie de locul in care este crescut smochinul, direct in pamant sau in ghiveci, se pot urma anumite proceduri de izolare a plantei in perioada iernii. Afla cum sa protejezi smochinul in sezonul rece:

Cum protejezi iarna un smochin plantat in gradina

Daca ai plantat un smochin direct in gradina, pregatirile acestuia pentru iarna sunt absolut necesare. Pentru ca arborele sa supravietuiasca, este recomandat sa folosesti o specie de smochin rezistenta la temperaturi scazute.

Pentru un smochin plantat in gradina se foloseste procedeul de impachetare. Impachetarea este o munca laborioasa, care necesita mult timp, dar absolut necesara pentru a asigura supravietuirea copacului. Impachetat bine, smochinul va fi ferit nu doar de ger, dar si de schimbarile dese de temperatura care ar distruge planta.

Ocupa-te de smochin dupa ce acesta s-a desfrunzit complet, spre finalul toamnei. Acum este momentul pentru a curata arborele. Inlatura toate ramurile plapande, atacate de boli, precum si pe cele in plus, care se intretaie cu alte crengi. Leaga apoi crengile copacului impreuna, ca si cum vrei sa obtii un buchet. Daca ai nevoie de un obiect de sprijin, infige in pamant un par inalt si prinde manunchiul de ramuri de acest bat.

Infasoara copacul in panza de sac, in mai multe straturi si lasa deschis „sulul” obtinut in partea de sus. Este important sa existe o gura de aerisire pentru umezeala si caldura.

Imprastie un strat gros de mulci in jurul trunchiului copacului. Apoi, pune in jurul copacului o plasa de sarma si umple gaurile cu frunze si crengi. Urmatorul pas este cel al invelirii intregului copac in folie de plastic cu bule de aer. Aseaza o galeata de plastic in varful sulului.

Cum protejezi iarna un smochin in ghiveci

In cazul smochinului crescut in ghiveci, masurile de protectie sunt mai simple. Dupa ce copacul ramane fara frunze, ghiveciul se depoziteaza intr-un loc rece si uscat, cum este garajul. Smochinul nu se tine in casa, deoarece temperaturile sunt prea ridicate pentru aceasta planta in perioada iernii. Il poti depozita si in beci, cu conditia ca acesta sa fie un loc uscat.

Inainte de a aduce copacul intr-un loc adapostit, arborele fructifer se inspecteaza si se inlatura orice urme de frunze, fructe, insecte. Pentru ca planta sa nu iasa din starea latenta mai devreme, poate fi infasurata in panza de sac.

Arborele poate fi udat o data pe luna. In perioada in care se afla in stare latenta, planta nu are nevoie de multa apa, dimpotriva. Solul trebuie sa fie aproape uscat, altfel exista riscul ca radacina sa fie distrusa de surplusul de apa.

Primavara, pe ramuri apar primele frunze noi. Dupa ultimul inghet, cand vremea se stabilizeaza afara, smochinul poate fi scos in aer liber.

Sursa: gradina.casa.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate