Hipertensiunea este, astazi, una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate. Hipertensiunea nu mai este boala varstei a treia, ea coborand acum sub 30 de ani. Aceasta boala este produsa, printre altele, de obezitate, de sedentarism si de dezechilibre emotionale. Ea poate conduce la infarct, la accident vascular cerebral, la arteriopatii. Din fericire, hipertensiunea poate fi prevenita sau tinuta sub control cu un aliment aparent banal, ieftin si la indemana tuturor: ceapa.
Utila in tratarea hipertensiunii, ceapa reprezinta o sursa bogata de quercetina (flavonoid), care se gaseste mai ales in coaja. Acest flavonoid cu o puternica actiune antioxidanta micsoreaza riscul de imbolnavire a inimii si de accident vascular cerebral. Cojile de ceapa contin substante ce intaresc imunitatea, tonifica activitatea inimi si activeaza producerea secretiei biliare, imbunatatind vizibil starea organismului.
Macerat de ceapa: Se ia 1 ceapa uscata, necuratata, si se spala bine sub jet de apa. Se introduce intr-un pahar cu apa rece si se lasa peste noapte. O jumatate de pahar se bea dimineata, pe stomacul gol, iar cealalta jumatate seara, inainte de culcare. Ceapa inmuiata nu se arunca, ci se poate folosi la gatit. Durata tratamentului este de 12 zile. Dupa o pauza de alte 12 zile, se poate relua.
Tinctura de ceapa 3 kilograme de ceapa uscata o jumatate de kilogram de miere 25 de grame de miez de nuca maruntit o jumatate de litru de vodca Nucile si vodca se amesteca, dupa care se toarna intr-un recipient de culoare inchisa si se lasa la macerat timp de 7 zile, intr-un loc racoros. Din ceapa se face suc si apoi se amesteca foarte bine cu mierea. Peste acest sirop se adauga tinctura din nuci, si totul se mai lasa la macerat inca 10 zile. Se administreaza cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale, timp de 21 de zile. Dupa o pauza de 2 saptamani, tratamentul se poate relua.
Ceai din coji de ceapa: Seara, se curata 1 ceapa, se spala bine coaja, se zvanta si se taie marunt cu o foarfeca. Peste cojile de ceapa se toarna 1 pahar de apa clocotita (200 ml.) si se lasa toata noaptea la infuzat (acoperit). Dimineata, se strecoara. Se bea jumatate din lichidul obtinut, pe stomacul gol, iar restul se bea seara, inainte de culcare. Periodic, se verifica tensiunea, ca sa nu scada prea mult.
Sursa: sanatate.bzi.ro