Deficienta de fier apare atunci cand mineralul lipseste din dieta sau nu este asimilat, din cauza pierderilor de sange sau a sarcinii. Lasata netratata, deficienta de fier poate duce la complicatii grave. Este important sa stim sa recunoastem semnele si simptomele pentru a evita complicatiile.
Unul dintre cele mai recunoscute simptome ale deficitului de fier este oboseala si lipsa de energie. Dar, in unele cazuri, deficienta de fier se „citeste” in aspectul fizic al unei persoane, in special in interiorul sau in jurul gurii.
Deficienta de fier: semne in interiorul si exteriorul gurii
Cercetarile au identificat cateva semne pe care le poti observa pe limba si altele in jurul gurii. Semnele de pe limba includ limba umflata, dureroasa, palida si senzatia ca limba este neteda. Hemoglobina scazuta in deficienta de fier poate face ca limba sa devina palida, in timp ce pe fondul unui nivel mai scazut de mioglobina poate sa apara durerea, umflarea limbii. Mioglobina este o proteina din globulele rosii care sprijina muschii, inclusiv muschiul limbii.
Cauzele si tratamentul deficientei de fier
Deficienta de fier poate sa apara daca o persoana nu obtine suficient fier din dieta ei. In cazul gravidelor, aceasta este cea mai frecventa cauza a deficitului. Perioada lunara prin pierderile de sange este o alta cauza comuna a deficientei de fier. In spatele unei deficiente de fier poate sta si o hemoragie digestiva cauzata de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen, ulcere sau chiar cancer.
Daca prezentati oricare dintre simptomele deficientei de fier, ar trebui sa discutati cu medicul dvs pentru a va prescrie un tratament. Daca analizele de sange indica un deficit de fier vi se pot prescrie medicamente cu compusi de fier. Acestea au, de obicei, o doza mai mare decat suplimentele pe care le puteti cumpara din farmacii si supermarketuri.
Va trebui sa le luati aproximativ 6 luni. Consumul de suc de portocale dupa ce le-ati luat poate ajuta corpul sa absoarba fierul.
Cum prevenim deficitul de fier
Daca starea este legata de dieta, consumati mai multe alimente bogate in fier. Carnea de vita, de porc, ficatul sunt surse foarte bune de fier hem – mai bine absorbit de organism. In vegetale gasim fier non-hem. Acesta se absoarbe in cantitate mai mica. Surse de vegetale bogate in fier sunt in special legumele cu frunze verzi. Leguminoasele precum fasolea, lintea, nautul, mazarea sunt si ele o sursa de fier.
Unele alimente impiedica absorbtia fierului. Daca va confruntati cu o deficienta reduceti consumul de cafea, ceai verde, lapte si lactate. De asemenea acidul fitic – il gasim in cerealele integrale, nucifere, etc, poate impiedica organismul sa retina fierul din alimente si medicamente.
Sursa: sanatate.bzi.ro