CUM POTI PREVENI CANCERUL DE SAN

by Paula Craciun

Cancerul de sân este una dintre cele mai răspândite forme de cancer la nivel mondial și afectează din ce în ce mai multe femei tinere, deși acest tip de maladie apare în special odată cu înaintarea în vârstă.

Această afecțiune se manifestă, cu precădere, la femeile care au trecut pragul de 40 de ani, motiv pentru care examinarea anuală a sânilor este cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului mamar.

Drept urmare, experții în sănătate recomandă femeilor să învețe să identifice simptomele acestui tip de cancer, mai ales că unele dintre ele sunt complet atipice.

,,Cancerul de sân este provocat de interacțiunea dintre gene, factori de țin de mediul înconjurător și de stilul de viață”, consideră Lester Barr, medic chirurg specializat în cadrul Genesis Breast Cancer Prevention din Marea Britanie.

Iată, așadar, ce schimbări în ceea ce privește stilul de viață poți face pentru a diminua șansele de apariție ale cancerului mamar!

Fii activă!

Experții în sănătate susțin că activitatea fizică reduce riscul de cancer de sân la femei, întrucât sportul diminuează numărul celulelor adipoase responsabile pentru eliberarea de hormoni, cum ar fi estrogenul și testosteronul, celule care ,,încurajează” formarea tumorilor.

Astfel, femeile ar trebui să aibă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată zilnic.

Alăptează!

Femeile care își alăptează copiii cel puțin pentru o perioadă de un an în timpul vieții au șanse mai mici de a fi diagnosticate cu cancer mamar decât femeile care nu au alăptat niciodată.

Potrivit Fundației Mondiale de Cercetări în Cancer, femeile elimină în timpul alăptării celule și hormoni ce s-ar putea transforma mai târziu în tumori.

Mai puțin alcool!

Alcoolul băut în mod regulat crește șansele de apariție a cancerului de sân, așa că evită să bei zilnic și limitează-te la maximum 2 pahare din când în când.

Renunță la turele de noapte!

Un studiu danez susține că femeile care lucrează cel puțin trei ture de noapte într-o săptămână, timp de mai mult de șase ani, sunt de două ori mai predispuse să dezvolte cancer mamar.

Ai grijă la nivelul de colesterol!

Femeile care iau statine (medicamente care reduc nivelul de colesterol) pentru mai mult de un deceniu își dublează riscul de a dezvolta carcinom ductal invaziv, adică cel mai comun tip de cancer la sân, Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Totuși, consultă un medic înainte de a renunța la statine.

Evită chimicalele!

Renunță la alimentele și băuturile din conserve și evită să încălzești mâncarea în recipiente din plastic la cuptorul cu microunde, avertizează nutriționiștii. De asemenea, nu consuma carne gătită la temperaturi extreme (pe grătar, prin frigere sau prăjire).

Expune-te din când în când la soare!

Expunerea la lumină naturală este cea mai bună modalitate de a înmagazina Vitamina D, nutrient care diminuează riscul de cancer mamar, susțin cercetătorii canadieni. Astfel, testele de laborator arată că celulele din sân se pot converti în Vitamina D și apoi în hormoni cu proprietăți antitumorale.

Totuși, expunerea la soare se va face într-o manieră echilibrată, între orele recomandate de medici.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments