Cum poți învinge teama de a zbura cu avionul

by Dana B.
Starile de anxietate severa apar din mai multe motive: teama de a muri intr-un accident aviatic, teama de a experimenta atacuri de panica si momente de pierdere a controlului in avion si alte temeri, conexe: claustrofobie, frica de necunoscut, frica de turbulente/vreme rea sau frica de inaltime, spun editorii de la anxietyandstress.com.

O anxietate pronuntata si o frica de avion exacerbata sunt, de fapt, nefondate. Iata ce spun expertii!
In realitate insa, specialistii spun ca toate aceste temeri sunt nefondate. Cifrele cu privire la posibilitatea de a trece printr-un accident aviatic difera de la o sursa la alta, insa, in mare, toate indica acelasi lucru: sansele de a muri in urma prabusirii unui avion sunt foarte mici.

Potrivit planecrashinfo.com, exista o sansa la 4.7 milioane de a pieri intr-un accident aviatic (cifra bazata pe datele stranse pe o perioada de 20 de ani, din 1993 si pana in 2012). “Sansele de a muri intr-un accident aviatic sunt cam de una la 90 de milioane, ceea ce inseama ca ar trebui sa calatoresti cu avionul in urmatorii 250.000 de ani ca sa treci printr-o asemenea experienta”, spune Arnold Barnett, expert in siguranta aeriana la Massachusetts Institute of Technology (MIT), citat de executivetravelmagazine.com.

Daca nici dovezile palpabile nu te ajuta sa-ti mai calmezi starile de anxietate date de calatoria cu avionul, iti prezentam cateva trucuri care te pot ajuta sa-ti ameliorezi stresul accentuat. Secretul este sa inveti sa nu cazi prada gandurilor negative si sa-ti canalizezi atentia in alta directie decat…cea a prabusirii avionului!

Modalitati usoare care te pot ajuta sa controlezi o stare de anxietate atunci cand calatoresti cu avionul

1. Incerca vizualizarea, o tehnica de relaxare profunda. Cand sentimentele negre te invadeaza in avion, incearca sa nu te mai gandesti la tot felul de nenorociri, ci calmeaza-ti mintea, folosind vizualizarea creativa. Ce inseamna asta? Pur si simplu, imagineaza-ti destinatia unde mergi. Vizualizeaza cu ochii mintii locurile frumoase pe care le vei vedea, hotelul unde te vei caza si fa-ti planuri pentru cand ajungi la destinatie, fii entuziasmata de tot ce urmeaza.

2. Fa-ti de lucru ca sa iti tii mintea ocupata tot timpul. Citeste, uita-te la un film, joaca un joc astfel incat sa nu te lasi prada fricilor. Este important sa faci ceva care sa-ti distraga atentia. Daca ai omis sa-ti pui in bagaj o carte, o revista sau i-Podul, provoaca-ti partenerul de drum la o discutie interesanta, asta in cazul in care calatoresti cu cineva. Si chiar daca mergi singura, te poti imprieteni cu cei de langa tine.

3. Acomodeaza-te cu sunetele avionului. Invata sa nu te sperii la fiecare sunet necunoscut (motorul avionului este destul de zgomotos, flapsurile se inchid si se deschid etc). Fiecare masinarie scoate sunete specifice, indiferent ca e vorba despre un automobil sau despre masina de spalat vase, asa ca nu te astepta ca avionul sa fie silentios. Putina documentare despre sunetele pe care le-ai putea auzi in avion te va ajuta sa-ti mai domolesti frica de necunoscut. Sau ca sa nu le mai auzi, pur si simplu, deconecteaza-te cu ajutorul unui i-Pod cu muzica buna!

4. Vino putin mai devreme la aeroport. Ca sa privesti avioanele care decoleaza si sa te obisnuiesti cu rutina care exista la fiecare decolare. Urmareste un avion care decoleaza cu privirea pana cand vezi un punct mic pe cer, iar apoi observa urmatorul avion care decoleaza. Fii constienta de ceea ce faci: urmaresti un avion care decoleaza, un lucru normal si plictisitor. Cand ajungi chiar tu in avion, adu-ti aminte de momentul decolarii, asa cum l-ai vizualizat de atatea ori mai devreme, ca sa te linistesti: nu se va intampla nimic rau.

5. Asteapta-te la turbulente. Cel mai mare cosmar al unei persoane careia ii e teama de zborul cu avionul sunt turbulentele. Atunci cand esti in zbor si avionul trece printr-un gol de aer, aminteste-ti ca nu se prabuseste doar din atata lucru. Un alt amanunt pe care nu trebuie sa-l uiti este ca alerta pentru a-ti pune centura se aprinde nu pentru ca exista un risc major, ci pentru ca din cauza turbulentelor il poti lovi pe cel de langa tine sau invers.

 

Sursa: sanatatea.bzi.ro

Facebook Comments