Cum ne spălăm corect pe dinți

by Cristian Dobre

Se spune că dantura este o carte de vizită la fel de importantă precum mâinile sau igiena corporală. Indiferent dacă genetică ne-a ajutat sau nu cu o dantură de Hollywood, depinde de noi să o menținem sănătoasă.

Principalele două reguli pe care cu siguranță le cunoaștem sunt că trebuie să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi și că măcar o dată pe an trebuie să vizităm medicul stomatolog. Noi vă recomandăm să faceți acest lucru la șase luni, fiindcă în cazul danturii, prevenția este extrem de importantă. În plus, la orice semn de sângerare gingivală, de sensibilitate neobișnuită sau de durere, programați-vă la medicul stomatolog.

Ce nu știm este că, deși respectăm regula spălatului pe dinți de două ori pe zi, facem câteva greșeli care pot diminua efectul periajului. Mai exact, 7 din 10 persoane fac cel puțin una dintre greșelile despre care vă spunem în continuare.

Periajul dentar corect – cum se efectuează

Periajul dinților nu se realizează haotic, fiindcă igienizarea poate fi incompletă. Pentru toată dantura, partea exterioară și partea interioară a dinților se curăță cu mișcări de sus în jos și invers, care să favorizeze pătrunderea perilor periuței de dinți în spațiile dintre aceștia. Prin împingerea către partea exterioară a dintelui, eliminăm orice resturi de mâncare. Dacă periem dinții de la stânga la dreapta, nu facem decât să plimbam bacteriile dintr-o parte în alta.

În cazul măselelor, este important să ne asigurăm că le periem în totalitate, chiar și pe cele plasate în spate. Periem ușor și partea de sus a acestora, zonele unde în general apar cariile. Nu uitați nici de părțile din spate ale dinților. Deși poate fi mai dificil să ajungem cu periuță acolo, este esențial să nu omitem nici aceste zone. Completați apoi periajul cu ață dentară și apă de gură.

Trebuie să curățăm mai mult decât dinții

Știați că peste 80% dintre bacteriile din cavitatea noastră bucală nu se află pe dinți? Atunci când realizezi periajul dimineață și seară, e important să cureți ușor și suprafața limbii, obrajii sau gingiile.

Periuțele de dinți moderne au pe spate o peliculă cu peri fini, care poate fi folosită în acest scop. Dacă nu aveți așa ceva, puteți folosi și periuță de dinți pe care o aveți deja, însă mișcarea trebuie să fie foarte delicată, altfel riscați să vă zgâriați limba sau mucoasa din cavitatea bucală.

Apă de gură are și ea un rol important în acest sens, curățând cavitatea bucală în totalitate. Folosește-o după periaj și uneori chiar ca gargară.

Suntem prea insistenți și nu avem periuță de dinți potrivită

Din cauza moștenirii genetice și a stilului de viață, mulți dintre noi avem o dantură sensibilă. Acest lucru se agravează din cauza consumului de cafea, tutun, alcool, alimente acide sau care pătează dinții. Iar un periaj foarte agresiv nu face decât să agraveze aceste probleme. De aceea, este important să ne cumpărăm o periuță de dinți adecvată danturii noastre – există variantele „soft” sau „medium”.

Când periezi dinții, ai grijă să nu apeși prea tare, mișcarea să nu fie prea energică și, cel mai important, să nu rănești gingiile. Periajul prea agresiv poate cauza sângerări gingivale și, în timp, chiar retragerea acestora.

Nu periem dinții suficient

Graba strică treaba și atunci când vorbim despre îngrijirea danturii. Statistic vorbind, cei mai mulți dintre noi își spală dinții, în medie, timp de 45 de secunde. Ei bine, pentru ca dinții să fie curățați așa cum trebuie, periajul ar trebui să dureze minimum două minute.

Clătim gura după ce ne spălăm pe dinți

Medicii stomatologi sunt de părere că una dintre cele mai frecvente greșeli în materie de periaj dentar constă în clătirea cavității bucale după spălarea pe dinți. Aceștia susțin că la finalul periajului nu trebuie să clătești gura nici cu apă, dar nici cu apă de gură, pentru că în acest fel îndepărtezi stratul protector de fluor din pastă de dinți, care ar trebui să continue să acționeze după periaj. Așadar, data viitoare când vă spălați pe dinți, nu mai clătiți gură, ci doar scuipați pasta de dinți din gură.

Folosim o periuță de dinți pentru prea mult timp

Dacă te speli de două ori pe zi, periuța de dinți ar trebui înlocuită cu una nouă o dată la trei luni. Asta înseamnă că periuță de dinți va funcționa optim timp de 200 de spălări, apoi își va pierde din eficacitate.

Spălatul dinților imediat după masă

Aveți tendința de a vă spăla pe dinți imediat după ce ați mâncat? Ei bine, dacă mâncați alimente cu aciditate crescută, acest obicei poate fi dăunător din cauza că acizii pot fi împinși și mai tare către smalțul dinților de către periuța de dinți. Ideal ar fi să așteptăm cel puțin 30 de minute după masă, iar abia apoi să ne spălăm pe dinți.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments