Cum ne protejăm de lumina albastră

by Cristian Dobre

În zilele noastre, interacțiunea cu tehnologia se face la orice pas și, practic, toți paciențîi pe care îi întreb dacă petrec timp la calculator (sau alte ecrane digitale), îmi răspund afirmativ. Dar cum ne menținem vederea sănătoasă când suntem expuși frecvent la astfel de medii?

Ce este dăunător la calculatoare?

Din punct de vedere fizic, lumina emisă de aceste ecrane conține o parte de lumină vizibilă, extrem de dăunătoare în timp și anume lumina albastră-violet. Din păcate, acest efect este cumulativ în timp, astfel că, dacă expunerea a început foarte devreme în viață, vom asista la instalarea prematură a unor boli – cataractă la 40 de ani, de exemplu.

Care sunt consecințele pe termen scurt?

Într-o primă fază, ne putem simți pur și simplu obosiți, ochii ni se înroșesc, devin sensibili și ne putem confrunta cu vederea încețoșată. Literele se dublează, iar pacientul se plânge de senzație de corp străin (senzația de „nisip în ochi”). De asemenea, nu puține sunt momentele când persoanele care stau mult timp la calculator se plâng de înțepenirea articulațiilor și de apariția durerilor de spate, de încheietura mâinilor sau de ceafă.

Efectele pe termen lung sunt mult mai grave

Deși nu sunt sesizabile, aceste înmagazinări de energie înaltă provenită de la lumina emisă de ecrane se fac cumulativ în timp. În zilele noastre, asistăm la o expunere din ce în ce mai timpurie la aceste dispozitive, astfel că putem vedea la copiii de azi sindrom de ochi uscat. Probabil că în anii următori vom asista la o explozie a bolilor puse pe seama luminii albastre, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.

Citește și Cat ne lasam copiii la ecrane digitale?

Cum ne protejăm de lumina albastră?

Multe companii de telefonie au dezvoltat softuri care blochează această lungime de undă – blue filter. Practic, imaginea este mai puțin contrastantă, însă, în timp, ochii se obișnuiesc. Desigur, sunt meserii în care acest lucru nu este posibil (graficienii sau designerii de orice fel, care trebuie să vadă cu mare precizie ce se întâmplă pe ecran).

De asemenea, se pot cumpăra ochelari cu filtru de calculator. Acești ochelari pot fi fabricați cu lentile care să aibă dioptrie (dacă persoană are nevoie pentru corecția vederii) sau cu lentile fără dioptrie (deci să fie doar de protecție pentru personele care nu au alte probleme de vedere). Practic, principiul lor este asemănător filtrelor din soft: blochează lumina albastră-violet emisă de ecrane.

O metodă de protejare a ochilor de care e bine să ținem cont este regula 20-20-20. Această regulă se referă la faptul că, la fiecare 20 de minute, este bine să ne uităm timp de 20 de secunde la 20 de picioare distanță (aproximativ 6 m). Cu alte cuvinte, trebuie să ne uităm „în gol”, la distanță, la intervale regulate. Acest lucru relaxează ochii din efortul acomodativ folosit la aproape. Nu strică să și închidem ochii câteva secunde sau să îi rotim în sens orar și invers pentru a mai relaxa musculatura tensionată.

Și locul în care așezăm monitorul este extrem de important. Plasarea ecranului computerului cu 10 – 20° sub nivelul ochilor reduce deschiderea fantei palpebrale, micșorând astfel suprafața oculară expusă și reducând evaporarea; clipirea forțată în timpul lucrului la calculator sau televizor duce la lubrifierea suprafeței oculare și la împiedicarea apariției sindromului de ochi uscat.

E indicat ca seara să renunțăm la privitul monitoarelor, nu doar pentru sănătatea oculară, ci și pentru a avea un somn mai bun. În timp ce lumina de orice fel poate suprima secreția de melatonină, lumina albastră are un efect și mai puternic seara. Cercetătorii de la Harvard au efectuat un experiment care a comparat efectele expunerii la 6,5 ore de lumină albastră cu expunerea la lumină verde de o luminozitate comparabilă. Lumina albastră a suprimat melatonina pentru un timp de două ori mai mare decât lumina verde și a schimbat ritmurile circadiene de două ori mai mult (3 ore față de 1,5 ore).

Nu în ultimul rând, alimentația joacă un rol esențial în obținerea unei vederi sănătoase. Nu numai consumul de morcovi aduce beneficii vederii, așa cum ni se spune încă din copilărie, ci și consumul de orice fel de legume sau fructe colorate variat, precum citricele, strugurii, ardeii grași, frunzoasele (pătrunjel, spanac, varză creață etc.), precum și nucile sau semințele crude, neprăjite și nesărate.

Iată, așadar, că nu trebuie să ne ferim complet de expunerea la tehnologie, ci doar trebuie să știm cum să ne protejăm ochii pentru o vedere impecabilă cât mai mult timp.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate