Primavara este sezonul in care se produce o adevarata explozie a alergiilor. Cel mai frecvent alergen este polenul. Acesta pune la incercare sistemul imunitar al persoanelor alergice, motiv pentru care ele trebuie sa se protejeze suplimentar, recomanda Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica.
Granulele de polen sunt celulele sexuale masculine cu rol in reproducerea plantelor. Dimensiunile granulelor de polen variaza in functie de specie, insa cel mai mare potential alergen il are polenul arborilor, arbustilor, gramineelor, buruienilor si cerealelor. Simptomele alergiilor la polen apar primavara si vara, anotimpuri in care infloresc majoritatea plantelor. Cel mai frecvent, aceste manifestari sunt respiratorii: stranut, secretii nazale, nas infundat, prurit nazal, dar si lacrimare sau prurit (mancarimi) ocular.
Cele mai severe simptome sunt cele care apar in astmul bronsic: sufocare, tuse, respiratie suieratoare si dificila, senzatie de apasare pe torace, oboseala. Uneori pot aparea si manifestari pe piele, de tipul eruptiilor cutanate. intrebarea este daca ne putem feri de polen in aceasta perioada. in sezonul de polenizare este foarte greu de redus expunerea la acest alergen, dar pot fi luate, in schimb, cateva masuri:
Locuintele nu se aerisesc atunci cand e vant. Afara se poarta ochelari de soare, parul prins. Se sta mai mult in locuinta, iar atunci cand trebuie sa iasa afara, persoanele alergice pot sa poarte masti de protectie. Se folosesc filtre de polen in masina. imbracamintea cu care s-a iesit afara nu se depoziteaza in dormitor. Se doarme cu geamul inchis si se spala parul inainte de culcare. Persoanele alergice nu trebuie sa tina plante inflorite in casa. Sunt interzise produsele naturiste sau alimentele pe baza de polen. A se citi cu atentie pe prospect ce contin alimentele, cremele etc. Plecarea in concediu sa se faca in afara sezonului de polen.
Sursa: sanatate.bzi.ro