Echinaceea se refera la aproape 10 specii de plante cu flori, iar suplimentele cu echinaceea folosesc una sau mai multe dintre aceste specii. Acestea pot fi realizate fie folosind partile de baza ale plantei, fie radacinile. Toate aceste variante au dus la dezacordul expertilor cand vine vorba despre beneficiile echinaceei.
Un studiu realizat in 2015 nu a gasit nicio dovada potrivit careia sa existe vreun efect al echinaceei asupra racelilor comune. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au tratat oamenii cu mai multe formule de echinaceea. Suplimentele cu echinaceea nu au reusit sa depaseasca efectele tratamentului placebo cand a venit vorba despre prevenirea si tratarea racelilor.
Aceasta este o planta populara pentru ca functioneaza pentru unii oameni. In timp ce unele studii clinice nu au demonstrat eficacitatea echinaceei, altii au descoperit anumite beneficii. Un studiu publicat in 2010 a comparat echinaceea cu un tratament placebo si cu optiunea fara tratament. S-a dovedit ca echinaceea a depasit asteptarile in cazul reducerii perioadei racelilor, dar aceste beneficii au fost prea mici pentru a fi considerate semnificative din punct de vedere statistic. Un studiu din 2006 nu a gasit nicio dovada ca echinaceea ar putea preveni raceala. Dar s-a constatat ca rezultatele arata ca produsele care contin echinaceea purpurea ar putea diminua durata si simptomele racelilor.
Un studiu din 2014 a creditat echinaceea cu mici efecte preventive atunci cand a venit vorba de protectie impotriva racelilor. Un alt studiu din 2015 a concluzionat ca ar putea reduce riscul de raceala al unei persoane cu 35%. Echinaceea poate creste raspunsul celulelor sistemului imunitar si, de asemenea, poate bloca actiunea unor proteine virale. Luate impreuna, cercetarile existente nu ajuta neaparat echinaceea sa avanseze la nivelul medicinei. Dar se pare ca exista suficiente descoperiri interesante pentru a justifica o cercetare continua.
Acest lucru poate parea prea putin. Dar nu este ca si cum am avea o multime de optiuni pentru a preveni racelile, mai ales in cazul persoanelor care racesc de multe ori in timpul anilor. Cand expertii care au realizat studiul sunt intrebati de catre oameni cum ar trebui sa evite sa se imbolnaveasca, acestia recomanda mai intai schimbari ale stilului de viata, lucruri precum spalatul mainilor, exercitiile fizice regulate si aportul recomandat de somn si odihna. Dar daca faci toate aceste lucruri si inca racesti, echinaceea iti poate oferi unele beneficii, iar riscurile sale par minime.
Unii oameni au experimentat efecte secundare legate de consumul de echinaceea, cum ar fi greata si durerea de stomac. La copiii sau adultii predispusi la alergii, echinaceea poate provoca eruptii sau alte reactii. De asemenea, suplimentele pe baza de plante pot fi periculoase atunci cand sunt combinate cu medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau chiar cu alte suplimente. Cercetarile realizate pana in prezent nu dezvaluie care sunt cele mai bune suplimente sau cum exact sa le iei. Dar expertii spun ca un consum de echinaceea pe termen scurt, de la cateva zile pana la cateva saptamani, este probabil cel mai sigur.
Sursa: sanatate.bzi.ro