Temperaturile crescute ne influenteaza starea psihica? Ideea gasirii unei legaturi intre conditiile de mediu si sanatatea mintala a fost explorata de mai multi cercetatori. Cel mai recent studiu pe aceasta tema arata ca exista o asociere intre temperatuile mai calde si problemele mintale.
Legatura dintre conditiile de mediu si psihicul uman in studii
Cautarea unei relatii intre conditiile de mediu si sanatatea mintala nu este o idee noua. Dar, pe masura ce criza climatica ocupa un spatiu tot mai mare in discursul public, rolul climatului in bunastarea psihologica a intrat in centrul atentiei.
Studii anterioare au identificat legaturi intre temperatura si sanatatea mintala. Insa, o mare parte din aceste cercetari s-au concentrat pe perioade relativ scurte si au cautat doar asociatii, mai degraba decat factori cauzali. Concluziile au fost contradictorii. De data aceasta, cercetatorii au colectat si analizat cantitati vaste de informatii.
Pentru a investiga, oamenii de stiinta au folosit mai multe surse diferite. In primul rand, au colectat date de la departamentele de urgenta din California. Ei au adunat informatii despre vizitele referitoare la diagnosticul de sanatate mintala din 2005 pana in 2016. In al doilea rand, au obtinut acces la informatii despre sinuciderile din SUA dintre anii 1960-2016. In al treilea rand, au preluat date dintr-un sondaj reprezentativ la nivel national care a avut peste 4 milioane de respondenti intre 1993 si 2012. Aceste informatii includeau stari de sanatate mintala auto-raportate.
Autorii au adunat, de asemenea, informatii despre alti factori care ar putea influenta orice relatie intre temperatura si sanatatea mintala. Au luat in calcul inclusiv accesul la aer conditionat, disponibilitatea serviciilor de sanatate mintala, acoperirea asigurarilor, accesibilitatea tratamentului, nivelul financiar.
Temperaturile crescute si sanatate mintala
Autorii au concluzionat ca temperaturile influenteaza sanatatea mintala. Numarul cazurilor de tulburari psihice scad in perioadele cu temperaturi mai reci si se inmultesc la temperaturile crescute. „Principalele noastre estimari presupun ca cresterea temperaturii medii lunare cu 1 ° F duce la o crestere de 0,48% a vizitelor de sanatate mintala [sectia de urgenta] si la o crestere de 0,35% a sinuciderilor.”
De asemenea, acestea arata ca estimarile lor raman stabile in timp. Cu alte cuvinte, oamenii nu par sa se adapteze la schimbarile de temperatura foarte repede. Autorii explica faptul ca nu au gasit „nicio dovada de adaptare eficienta la efectele identificate nicaieri – sau in niciun grup – in SUA”.
Important este ca relatia a ramas semnificativa atat in zonele cu temperaturi medii mai ridicate, cat si in regiunile cu temperaturi medii mai mici. Altfel spus, temperaturile crescute au influentat sanatatea mentala, chiar si in populatiile obisnuite cu caldura.
Sursa: bzi.ro