Cum ne afectează mitocondriile viața

by Cristian Dobre

Mitocondriile, cu cat sunt mai multe si functioneaza mai bine, cu atat va pastrati sanatatea mai mult timp. Atunci cand mitocondriile nu functioneaza corect se ajunge la diabet, obezitate, boli de inima, degenerarea neurologica si musculara, imbatranire precoce si accelerata.

Procesul de imbatranire si bolile incep in acelasi loc: mitocondriile. Le gasim in majoritatea celulelor din organism – o exceptie fiind celulele rosii din sange, si au consecinte uriase asupra sanatatii noastre. In special atunci cand vine vorba de imbatranire.

Daca va intoarceti in ani, la primele ore de biologie, este posibil sa va amintiti ca ati aflat despre aceste organule, care sunt adesea comparate cu uzinele de energie. Mitocondriile au rolul principal in extragerea energiei din nutrienti pentru a produce adenozin trifosfat (ATP). Corpul il foloseste apoi pentru a crea energia necesara mai multor procese celulare Cu cat organele au nevoie de mai multa energie, cu atat au mai multe mitocondrii in celule. De exemplu, o celula a inimii poate avea 5.000 de mitocondrii, iar una din ficat – 2.000.

Mitocondriile si radicalii liberi

Este logic ca aceste centrale celulare au impact asupra modului in care imbatranim. Functia mitocondriala este conectata la inflamatie, un factor comun in toate bolile cronice. Ori de cate ori mitocondriile produc energie (sub forma de ATP), ele produc si un produs secundar numit ROS. Este o specie de oxigen reactiv, un tip de radical liber.

In mod normal, mitocondriile pot face fata unei cantitati normale de radicali liberi. Asta cu ajutorul antioxidantilor, cum ar fi glutationul, care se gaseste in fiecare celula. Atunci cand sunt prea multi radicali liberi, ei nu pot fi neutralizati imediat de glutation, iar cei ramasi vor crea daune in organism.

Pe masura ce imbatranim calitatea si cantitatea mitocondriala scad in mod natural. Mitocondriile sfarsesc producand mai putin ATP si mai mult ROS, ceea ce contribuie la deteriorarea si inflamatia care se rostogoleste ca un bulgare de zapada in tot corpul. Asa se ajunge la deteriorarea ADN-ului mitocondrial, care duce la mutatii genetice. La reducerea numarului de telomeri, iar astfel se reduce capacitatea de autoreparare a celulelor. Asa apare oxidarea proteinelor, inclusiv a lipoproteinelor cu densitate scazuta (colesterolul LDL), care duce la acumularea placii aterosclerotice.

Cum putem ajuta mitocondria

In afara de procesul natural de imbatranire, exista alte lucruri care trimit functia mitocondriala intr-o directie proasta. Fumatul, stresul, lipsa de somn, poluarea mediului si o dieta bogata in zahar rafinat si faina, sunt factori importanti ce pot fi controlati.

Totusi, descoperim tot mai multe moduri de a sprijini mitocondriile pe masura ce imbatranim. Iar unele dintre ele sunt accesibile. Schimbarea dietei, desigur, este un pas major. Deoarece anumiti nutrienti precum vitaminele B, C si E, fierul, magneziul, seleniul si multi altii fac parte din producerea de ATP in mitocondrie si ajuta la combaterea radicalilor liberi ROS, ei nu trebuie sa lipseasca din dieta. Suplimentele pot fi de asemenea utile, cum ar fi CoQ10 si resveratrolul, care sunt mai greu de obtinut in cantitati mari din alimente.

Postul intermitent, restrictia de calorii si exercitiile fizice sunt alte modalitati de a construi mitocondrii mai puternice. Si, desigur, trebuie sa eliminam lucrurile care determina scaderea cantitatii si calitatii mitocondriilor. De exemplu, sa scapam de toxinele din aer, apa si alimente. Folositi filtre, cumparati alimente organice si reduceti glicemia. „Atunci cand cantitatea de zahar creste in organism, mitocondriile din unii neuroni isi  schimba forma si functia lor se modifica. Acest mecanism poate contribui la dezvoltarea bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2”, sustine Sabrina Diano, profesor la Universitatea din Yale.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments